SLC - Ingrid Traskman Ny
Ingrid Träskman har tilldelats årets pris ur Fonden för hållbar odling

Ingrid Träskman har under sin långa karriär villigt delat ut information och engagerat traktens ungdomar i sin odling. Hon har bidragit till att hålla upp intresset för specialgrödor inom jordbruksföretagen och visat intresse för jordhälsa och markbördighet.

SLC - Dsc 0305
Nytta och nöje på lantbrukarnas Må bra-dag i Borgå

Hej, hur har du det? När ställde du senast den frågan till en kollega eller granne?

SLC - Potatoes21
EU-länderna röstar om den nya gentekniken

Det drar ihop sig till en EU-omröstning om den nya gentekniken (NGT). Trots meningsskiljaktigheter mellan medlemsländerna, vill det spanska ordförandeskapet låta medlemsländerna ta ställning till ett kompromissförslag redan nästa vecka.

SLC - Img 5279
SLC: Förverkliga regeringsprogrammet för att stärka producenternas ställning

Jordbrukarna väntar på att regeringsprogrammets skrivningar om att stärka primärproducenternas ställning och förhandlingsposition ska förverkligas. Samtidigt behövs det andra marknadsåtgärder och starka livsmedelsföretag som förädlar råvaror – men handeln och livsmedelsindustrin måste även inse att den svaga lönsamheten kan riskera tillgången på råvara på kortare sikt.

Beslutsfattandet om investeringar i våtmark och iståndsättning av fåror inleds

NTM-centralerna börjar nu fatta beslut om de investeringar i våtmarker och iståndsättning av fåror som ansökts om i år, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Dsc09919
Sölve byter fokus inom vattenskyddet

Efter att ha jobbat halva livet som chef för Ålands landskapsregerings jordbruksbyrå byter Sölve Högman, 52, både fokus och bransch. Från årsskiftet börjar han arbeta vid Ålands vatten Ab för att under våren då nuvarande direktören Christian Nordas går i pension bli verkställande direktör för Ålands vatten Ab, som förser ca 75 procent av ålänningarna med hushållsvatten.

Inget penninglöfte för åländska växtodlare

Ålands trädgårdshall, potatisodlarföreningen och Ålands producentförbund har i en samordnad protestaktion skrivit tre brev till landskapsregeringen med kravet att också växtodlingen ska få stöd för jordbrukets kraftiga kostnadsstegringar efter Rysslands krig mot Ukraina.

SLC - Milei Scaled
EU-avtal med Mercosur får nobben av Argentina

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hade denna vecka berett sig på att underteckna det beryktade handelsavtalet med sydamerikanska frihandelsområdet Mercosur. Dessvärre ändrades planerna av Argentinas nya president.

Tyskland vill rädda avtal med Mercosur

Frankrike och Argentina blockerar det planerade handelsavtalet mellan EU och Mercosur. Nu vill Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva träda in för att rädda avtalet.

Ansökan om utbetalning av investerings- och startstöd för jordbruket har inletts

Jordbrukarna kan nu ansöka om utbetalningar av investeringsstöd för jordbruk och tillstånd att lyfta räntestödslån som beviljats dem i år samt utbetalningar av startstöd till unga jordbrukare, meddelar Livsmedelsverket. De kan också ansöka om tillstånd att lyfta startstödets räntestödslån – ansökningen och beviljandet av dem inleddes i månadsskiftet oktober-november.

EU vill skärpa reglerna för långa djurtransporter

EU-kommissionen ska ännu före julen lägga fram nya förslag till regler för djurtransporter. För första gången kommer maximala transporttider att föreskrivas i lag. I princip får transporten inte ta längre än nio timmar i anspråk.

SLC - Solenergi2
Modellavtal för markarrende för solkraftspark på SLC-webben

Nu finns det en modell för markarrendekontrakt gällande solkraftspark och planering av en sådan på svenska. Modellavtalet har tagits fram av MTK och översatts till svenska av SLC. Modellavtalet är avsett för medlemmar i producentförbund och skogsvårdsföreningar.