SLC - Lpx 00153546
Utsläpp från nötkreatur ströks ur EU:s industridirektiv

Rådets och EU-parlamentets förhandlare har nått en politisk överenskommelse om ett direktiv för utsläpp från industrier och jordbruket. I kompromissen ströks utsläppsgränserna för nötsektorn. Utsläpp från grisar och fjäderfä ska däremot beaktas.

SLC - Lrf1 Nov23 Ct
LRF Västerbottens styrelse på besök i Österbotten

I februari var ÖSP på besök i Västerbotten i Sverige. Den här veckan var det dags för LRF Västerbotten att besöka det östra landskapet. Trots förutsättningarna för jordbruket i respektive land är olika, delar man långt samma utmaningar just nu.

SLC - Img 0342
Vall ökar avkastningen på ettåriga grödor

Vall i växtföljden är det viktigaste bidraget till funktionell biodiversitet. Så löd rubriken till professor Göran Bergkvists sammanfattning på webbinariet ”God markvård för goda skördar”.

SLC - Dsc 0264
Henrik Andberg har alltid jordbrukarnas bästa för ögonen

Många jordbrukare deltar i arbetet på åkrarna också efter sin pensionering. Däremot är det ganska få som ännu som 86-åringar aktivt arbetar med jordbrukets intressebevakning. Det kan man ändå säga om Sjundeåbon och agronomen Henrik Andberg.

Stödnivåerna och villkoren för EU:s jordbruksstöd har fastställts för 2023

Statsrådet har fastställt stödnivåerna och villkoren för 2023 för det grundläggande inkomststödet, omfördelningsinkomststödet, inkomststödet för unga jordbrukare, stödet för miljösystem för åtgärden mångfaldsväxter och bidragen för stärkelsepotatis och specialväxter. Livsmedelsverket börjar betala ut stöd och bidrag i december och i den första betalningsposten betalas cirka 95 procent av dessa stöd, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Dsc09896
”Skitsnack på landsbygden” kring krisstöd för åländska mjölksektorn

Landskapsregeringens beslut att satsa totalt 500.000 euro som krisstöd till Ålandsmejeriet ÅCA och dess största mjölkleverantör Kristoffer Lundberg samt övriga mjölkbönder på Åland vållade heta känslor på Ålands producentförbunds höstmöte i tisdags.

SLC - Aca Dsc08421
Krisstöd ska trygga Ålands mjölkförädling

Landskapsregeringen satsar sammanlagt en halv miljon euro för att hjälpa Ålandsmejeriet ÅCA och dess två största mjölkgårdar Haga Kungsgård Mjölk Ab och Gesterby Mjölk Ab från en akut likviditetskris. Hälften av summan eller 250.000 euro reserveras för att stöda andra åländska mjölkbönder med maximalt 140 euro per mjölkko.

SLC - Dsc09666
ÅPF-ordföranden: Växtodlarna behöver också stöd

Ålands landskapsregering satsar 500.000 euro på ett nytt mjölkstöd som kan ge mjölkbönderna maximalt ger 140 euro per ko samt 250.000 euro som bidrag åt Ålandsmejeriet ÅCA. Beslutet togs för att trygga mjölkproduktionen på Ålands två största mjölkgårdar som svarar för ca 60 procent av mejeriets mjölkråvara.

SLC - Obst
EU anslår nya stöd för export av livsmedel

EU-kommissionen kommer nästa år att anslå 186 miljoner euro i stöd till företag som exporterar jordbruksprodukter inom och utanför den europeiska unionen. Programmet prioriterar exporten till regioner med hög tillväxtpotential.

EU tillåter glyfosat och skapar problem för Tysklands regeringskoalition

EU-kommissionen har nu officiellt fastställt tillståndet för ogräsmedlet glyfosat för tio år framåt – men i Tyskland är läget oklart. EU-tillståndet gäller till slutet av 2033 men den tyska jordbruksministern tvekar om en förnyelse.

SLC - Ginman Och Karlsson
Kenneth Ginman tar över ordförandeklubban i FHS

Spannmålsodlaren Kenneth Ginman från Kimitoön är ny ordförande i Pro Agria Finska hushållningssällskapet (FHS). Han efterträder Nagubon Torolf  Karlsson på posten.

Ladugård brann på Iniö

En 700 kvadratmeter stor ladugård för dikoproduktion brann och totalförstördes natten mot måndagen i Söderby på Iniö i Pargas.