Fjolårstorkan pressar tilltron hos EU-bönderna

Framtidstron hos EU:s bönder är tryckt efter fjolårets torka och därmed förknippade motgångar. Det framgår av Copa-Cogecas senaste stämningsbarometer.

SLC - 6059640252 Beabfa1071 O
Länderna i Norden trappar upp sitt klimatsamarbete

De nordiska ländernas statsministrar och klimatministrar kom förra veckans fredag i Helsingfors överens om att trappa upp sina gemensamma klimatinsatser.

Livsmedelsverket utreder importen av polskt kött till Finland

Livsmedelsverket har påbörjat en utredning av huruvida obesiktigat kött som påståtts komma från sjuka nötkreatur har importerats från Polen till Finland.

SLC - Bollestad Olaug
Norge fick ny jordbruksminister

Den borgerliga norska trepartiregeringen under ledning av statsminister Erna Solberg har breddats med Kristelig Folkeparti (KrF). Partiledaren Olaug Bollestad har utsetts till jordbruksminister.

SLC - C316F5A3976C26Bb69Afbfb6C5Fd9A4F8633978F
Macron backar från franskt glyfosatförbud

Frankrikes president Emmanuel Macron kan inte genomföra sitt löfte att fasa ut användningen av glyfosat i landet senast i slutet av 2020. Enligt Macron är ett förtida, nationellt förbud inte möjligt.

SLC - Bruno Dupont Jan2019
SIVAL och Macfruit ingår partnerskap

Den internationella handelsmässan för växtproduktion SIVAL i Angers, Frankrike, ingår partnerskap med den internationella mässan för frukt- och grönsaker Macfruit i Rimini, Italien.

”Kunglig bakgrund” för åländsk Pro Agria-vd

Ålands Hushållningssällskap Pro Agria har anställt Magnus J Stark, 53, som ny verkställande direktör. Han kommer närmast från Kungliga Skogs- och Lantbruks Akademien KSLA, där han ansvarat jordbruks- och livsmedelsfrågor.

Blomqvist tf VD för Ålandsmejeriet

Ålandsmejeriets försäljningschef Stefan Blomqvist fungerar som tjänsteförrättande vd tills en ny ordinarie verkställande direktör tillträder.

Bättre livsbetingelser för pollinerare, ändrad definition av aktiva jordbrukare

Regeringen har antagit en förordningsändring som gäller växtarterna på trädesmark med dragväxter och definitionen av aktiva jordbrukare.

EU:s produktionskopplade bidrag 2019 godkända

Regeringen har godkänt villkoren för de produktionskopplade bidrag som hänför sig till Europeiska unionens jordbruksstöd, beräknade enhetsnivåer för åtgärderna och maximala belopp för stödåret 2019.

SLC - Dsc 0988
Syskonen Hagman satsar på både mjölkkor och tjurar

Slutuppfödning av tjurar blir en extra nisch för mjölkproducenterna Tobias och Tea Hagman framöver. Syskonen, som registrerades som nya jordbrukare i april ifjol, uppför två nya fähusbyggnader i hembyn.

SLC - Gosta Lundstrom2
Gösta Lundström tackar för sig efter 30 år i SLC:s fullmäktige

​Gösta Lundström är välkänd inom producentrörelsen och i skogsvårdsföreningskretsar. I Sibbo var han medlem av kommunfullmäktige i fyra mandatperioder och dessutom har han haft flera andra förtroendeuppdrag. På hemgården Norrkulla blev Gösta jordbrukare 1979 och efter 30 år i SLC:s fullmäktige tackar han nu för sig.