Regeringen fastställde nationella jordbruksstöd 2019

Regeringen har beslutat om de viktigaste nationella stöden till jordbruket och trädgårdsodlingen 2019. Till de stöd som regeringen nu fastställde hör nordligt stöd, nationellt stöd till Södra Finland och nationellt stöd för sockerbeta.

SLC - Foodfrom Finland1
Livsmedelsexporten ska öka

Den finländska matexporten ska öka. Esa Wrang som leder matprogrammet Food from Finland medger att det kommer att vara tufft, men kritiserar också livsmedelsindustrin och primärnäringen.

SLC - Euromjolkf3
Mjölkproduktionen kommer att öka – men priserna stiger inte nämnvärt

Mjölkproduktionen kommer att öka betydligt i framtiden, men trots att befolkningsökningen ger 1,2 miljarder fler konsumenter fram till 2030 kommer prisfluktuationerna inte att försvinna. Det konstaterades på ett mjölkseminarium på EuroTier i Hannover.

SLC - Eurokjellman1
Ab Tomas Kjellman satsade på EuroTier

Tusentals företag från hela världen deltog i EuroTier i Hannover i november. Så också Ab Tomas Kjellman. Det var fråga om en stor satsning för det lilla familjeföretaget från Pedersöre.

SLC - Eurospinder1
Spinder automatiserar grindarna

Många steg inom mjölkproduktionen har automatiserats. Nu står grindarna på tur. På EuroTier vann den holländska tillverkaren Spinder innovationspris för deras nya Autolift med höj- och sänkbara grindar.

SLC - Eurotutt4
Naturligare kalvutfodring med Calfrail

Automation var ett utpräglat tema på EuroTier. Ett i raden av exempel på det var Förster Techniks automatiska individuella utfodringssystem Calfrail för kalvar. Enligt tillverkaren ger det automatiserade systemet en naturligare utfodring för kalvarna, säger Gabriella Üveges på Förste Technics.

SLC - Lebensmittel Chemikalien
Överbelastade myndigheter äventyrar EU:s matsäkerhet

EU har en sund och globalt respekterad organisation som skyddar konsumenterna mot kemiska risker i livsmedel. Dessvärre är systemet så överbelastat att det inte kan sköta sina uppgifter fullt ut, varnar EU:s revisionsrätt i en ny rapport.

EU måste förbättra kampen mot bedrägerier

Bedrägerier mot EU är fortfarande alltför vanliga. Kommissionen måste skärpa greppet och möblera om för att stärka ansvarsområdena för bedrägeribekämpningen, kräver EU:s revisionsrätt.

SLC - Deklarationsdags
Deklarationsråd 2018

LF bjuder på råd och tips inför deklarationsdags.

SLC - Jordbrukets Deklaration
Jordbrukets deklaration

Jordbrukets deklaration.

SLC - Lpx 122659
Skatteaktuellt

Aktuella frågor inom beskattningen.

HKScan slutar med svart förpackningsplast

Köttkoncernen HKScan slutar med svart förpackningsplast eftersom den svarta plasten för tillfället inte går att sortera optiskt.