SLC - Img 5340
Dikning behövs för både skörd och miljö

Dikningar och underhåll av dikena släpar efter. Vi har en iståndsättningsskuld som dessutom accelererar i och med den pågående klimatförändringen. Det är illa för jordbruket men också för miljön, när diken slammar igen. Det leder till översvämningar av åkrarna vid kraftig nederbörd och till att näringsämnen rinner bort från åkern och ut i vattendragen. Det här var diskussionsämne på SLC Nylands träff hos miljöminister Kimmo Tiilikainen (cent) i början av veckan.

SLC - Img 4618
Tre rensningsprojekt i Närpes

I Närpes rensades Kalax bäcken med bigrenar samt Storträskbäcken och Skrifvarsbäcken under 2018 för att möjliggöra ett fortsatt jord- och skogsbruk. Bäckarna rensades som skilda bolag och berörde många markägare, säger Stefan Engman i Tjärlax och Kalax och Robert Kuuttinen i Bäckby och Kent Lönnqvist i Kåtnäs tillsammans med Marcus Gjäls från Pro Agria Lantbrukssällskapet.

GDT-indexet steg för fjärde gången

Mejerinoteringarna på Global Dairy Trade steg på tisdagen för fjärde gången i följd.

SLC - Lpx 79946
EU tömmer lagren av skummjölkspulver

Problemen med de stora interventionslagren av skummjölkspulver börjar lösa sig för EU-kommissionen.

Förhöjd utjämningsreservering bör gälla redan nästa år enligt SLC

SLC vill att den förhöjda utjämningsreserveringen gäller redan från och med beskattningsåret 2019. Det säger verksamhetsledare Jonas Laxåback om finansministeriets färska utkast till lagförslag om en förhöjning av utjämningsreserveringen i jordbruksbeskattningen till 25.000 euro. I dag är reserveringen 13.500 euro.

SLC - De8 N48L Ws Aah2 R
Matpriserna är stabila på globala marknaderna

Världsmarknadspriserna på de viktigaste jordbruksprodukterna förblev i stort sett oförändrade under december månad.

I maj ska restaurangerna ange köttets ursprung

Europeiska kommissionen motsätter sig inte Finlands förslag om att restaurangerna ska upplysa gästerna om köttets ursprung. Med kravet vill man förbättra konsumenternas förutsättningar att göra medvetna och ansvarsfulla val på restaurangerna. Förordningen om köttets ursprung träder i kraft vid ingången av maj.

Marknadsföringshandbok för matföretagare

Det landsomfattande koordineringsprojektet för närmat har gett ut en nätbaserad handbok med marknadsföringstips för företagare inom matbranschen.

Blödarfeber har konstaterats hos en tamkanin i Österbotten

En tamkanin i Österbotten som lämnats in till Livsmedelsverket för undersökning har konstaterats ha blödarfebern RHD (Rabbit Hemorragic Disease), som orsakas av caliciviruset.

Nytt hörande kring grundvattenområden i Västnyland

Fram till den 31 januari finns NTM-centralens ärende gällande klassificering och avgränsning av grundvattenområden i Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå till påseende.

Valio får exportera modersmjölksersättning till Kina

För första gången har ett finländskt företag beviljats licens att börja exportera modersmjölksersättning till Kina.

SLC - Barriere Sanglier
Svinpesten har nått belgisk-franska gränsen

Antalet fall av afrikansk svinpest fortsätter att öka i Belgien. Smittade vildsvin har påträffats bara ett par kilometer från Belgiens gräns mot Frankrike. Den tidigare karantänzonen har därför utvidgats.