Torvalds: Ett dåligt koncept vändes till Finlands fördel

Förra veckan nådde trepartsförhandlingarna mellan Europeiska rådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen en överenskommelse om EU:s nya lag för återställande av naturen. Mot alla odds blev slutresultatet riktigt bra, noterar EU-parlamentarikern Nils Torvalds.

Luke: Jordbrukets lönsamhet är lägre än föregående år

Enligt en färsk prognos från Naturresursinstitutet (Luke) kommer gårdarnas genomsnittliga företagarinkomst att stanna på 20.500 euro i år och lönsamhetskoefficienten sjunker till 0,50.

SLC - 20231110 Slc Nyland
LF rättar: Fel mötesuppgifter i annonsen om den Nyländska Bondedagen!

På grund av ett misstag har fjolårets mötesannons för den Nyländska Bondedagen smugit sig in i veckans LF, här kommer den rätta annonsen.

SLC - Dsc09797
Bondevälmående för kroppen och knoppen

På Ålands producentförbunds och Ålands Hushållningssällskaps initiativ ordnades i tisdags en inspirationskväll för ”Hållbara bönder” i Ålands Landsbygdscentrum för att ge jordbrukare konkreta tips för bättre välmående både fysiskt och psykiskt.

SLC - Havre Ogras
DON-mögeltoxiner i 15 procent av havreproverna

Mögeltoxinerna DON (deoxinvalenol) försämrar kvaliteten på havreskörden i år. Cirka 15 procent av de undersökta proverna överskrider EU-lagstiftningens DON-gränsvärde för livsmedelshavre (1750 μg/kg) mätt med snabbanalys framgår det i Livsmedelsverkets kvalitets- och säkerhetsuppföljning. I år har man också oftare än tidigare mätt DON-mögeltoxinhalter hos vårvete.

SLC - 140431316 1150619568686517 1932864019757645092 N
Danmark lanserar plan för växtbaserade livsmedel

Danmarks regering har lanserat en handlingsplan för växtbaserade livsmedel. Planen omfattar hela den växtbaserade värdekedjan från jord till bord. Enligt livsmedelsminister Jacob Jensen ska planen sprida inspiration för grön mat i resten av världen.

EU-bank främjar teknik som räddar tuppkycklingar

Europeiska investeringsbanken EIB har beviljat en kredit till ett värde av 40 miljoner euro till ett holländskt företag som utvecklar en teknik för könsbestämning av kycklingar. Tekniken ska förhindra den rutinmässiga avlivningen av nykläckta tuppkycklingar.

Toppskörd för Ålands äpplen och lök

Ålands Trädgårdshall har i år totalt ca 2.000 ton mera frukt och lök att erbjuda till marknaden.

SLC - Blott1 Nov23 Ct
Blött, minusgrader och snö – tuffa skördeförhållanden för odlarna

Det har varit en utmanande senhöst för alla odlare. Ihållande regn har försvårat upptagningen av rotfrukter och därefter ställde en period med minusgrader och snö till det. Christer Finne i Solf fick ta till alternativa metoder för att rädda morotsskörden.

SLC - Perunat Olga Philman
Regnen förstörde en lovande potatisskörd

I mitten av oktober uppgick mängden mat- och industrimatpotatis i gårdarnas lager till 195 miljoner kilo, uppger Naturresursinstitutet. Lagermängden är åtta miljoner kilo större än året innan till följd av att mängden industrimatpotatis ökade. Matpotatislagren är däremot 2,5 miljoner kilo lägre än i höstas.

FAO:s matindex har stabiliserats

FAO:s matprisindex är en effektiv indikator som reagerar nervöst på både globala och lokala kriser. I oktober månad föll indexet till den lägsta nivån för motsvarande månad sedan mer än två år.

Veterinärer varnar för tvivelaktiga ASF-vaccin

Veterinärteam i olika hörn av världen har börjat testa nya vaccin mot afrikansk svinpest. Nya rapporter väcker förhoppningar om möjligheten att stoppa eller begränsa spridningen. Men världsorganisationen för djurhälsa (WOAH) manar till försiktighet.