Landskapsregeringen har beslutat flytta över en miljon euro inom Ålands Landsbygdsutvecklingsprogram för att kunna finansiera miljöstödets frivilliga åtgärder samt stöda investeringar inom livsmedelsindustrin.
John Bennett har under sina 60 år som mjölkbonde levt väl. Mycket på grund av sin framåtanda.
Ralf Latvala och Jimmy Ratus sköter försäljningen vid Loukkos lantbruksaffär i Närpes. I början av nästa år lämnar företaget den gamla stationsmiljön i Finby för en mera centralt belägen affärslokal på Nixback i samma by.
Jordbrukets roll beträffande klimatpåverkan diskuterades under ÅPF:s höstmöte, där mediekonsulten Lars Höök, som bland annat varit presschef på LRF i Sverige, presenterade tänkvärda fakta kring köttproduktionens miljöpåverkan.
Den lönsamhetskoefficient för jordbruket som Naturresursinstitutet Luke tagit fram visar att många gårdar nu har en mycket ansträngd lönsamhet, berättade SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback vid ÅPF:s höstmöte.
Ålands Producentförbunds höstmöte beslutade enhälligt att fördubbla ordförande Birgitta Eriksson-Paulsons årsarvode. Dessutom införs enligt valberedningens förslag också ett arvode för alla möten utöver ÅPF:s styrelse och utskott.
Prognoserna för klimatförändringen i Europa tyder på en växande risk för ökenspridning. Heta halvöknar finns redan i södra Europa och fenomenet breder ut sig norrut. EU måste motverka ökenspridningen, kräver den europeiska revisionsrätten i en ny rapport.
Kalvdiarré är en komplex åkomma som samtidigt har blivit den vanligaste kalvsjukdomen – särskilt på mjölkgårdar. Det kan finnas olika orsaker till att en kalv insjuknar, betonar hälsovårdsveterinär Eva-Lina Sandell från Lehmälääkärit.com.
En ny livsmedelsmarknadslag och betydande exportsatsningar hör till årets ljuspunkter, noterar SLC:s ordförande Mats Nylund.
– SLC Nylands ungdomsutskott vill passa på och önska God Jul till alla producenter och andra inblandade, säger utskottsmedlem Rasmus Sahl, som sedan i somras driver Bisa gård i Sottungsby i Vanda tillsammans med flickvännen Eva-Linn Sjöblom.
Syskonen Arinna och Alessio Prolongo för det gedigna mathantverket vidare, att tillverka San Daniele D.O.P Prosciutto Crudo-lufttorkad skinka, genom företaget Prosciuttificio Prolongo som deras farfar startade.
Producenternas och handelns reella andel av livsmedelspriset har sjunkit i förhållande till industrins andel, visar en färsk undersökning gjord av Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT och Naturresursinstitutet Luke.