Livsmedelsverket.fi blir enda webbplatsen för de offentliga tjänsterna inom livsmedelskedjan

I början av år 2019 publiceras webbplatsen livsmedelsverket.fi som sammanför flera offentliga tjänster inom jordbruket och livsmedelssäkerheten. Samtidigt går evira.fi och mavi.fi till historien.

SLC - Img 4619
Australien satsar miljarder på att hålla det torkdrabbade jordbruket vid liv

Torkan som råder i Australien har förenat banker och regeringen. Många olika krispaket har sjösatts. Allt för att hålla igång den värdefulla jordbruksindustrin.

Australiens mjölkgårdar drabbades hårt av torkan

Den extrema torkan i Australiens östra delar har lämnat djupa spår i landets mjölksektor. Enligt branschorganisationen Dairy Australia kan landets mjölkproduktion sjunka till den lägsta nivån på 20 år.

SLC - Img 5999
Oväntade utmaningar efter genomförd generationsväxling

Det som för närmare fyrtio år sedan började med två söta sommarlamm hos Ulla och Lars-Johan Enlund i Larsmo har idag vuxit till en livskraftig fårfarm om 500 djur. I mars tog sonen Jimmy över, men början blev långt ifrån vad han hade tänkt sig: – Det har varit en tuff sommar!

SLC - Tiilikainen
Dikning i fokus på SLC Nylands höstmöte

Under budgetmanglingen tidigare i höstas föreslog regeringen en tilläggsfinansiering på 15 miljoner euro för 2019 för effektivare skydd av Östersjön och vattendragen. Det var bland annat användningen av de här 15 miljonerna som miljöminister Kimmo Tiilikainen (centern) berörde i sitt anförande på SLC Nylands höstmöte i Vanda i tisdags.

Korrigeringar i fastlandets landsbygdsutvecklingsprogram

Jord- och skogsbruksministeriet kommer nästa år att framföra korrigeringar till fastlandets landsbygdsutvecklingsprogram som sträcker sig från 2014-2020.

SLC - Jonas 1 2
SLC Nylands höstmöte: Jonas Laxåback påminde om tillsättandet av livsmedelsombudsmannen

Lagen om livsmedelsmarknaden som även omfattar inrättandet av posten som livsmedelsombudman kommer just att godkännas i riksdagen. SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback nämnde om lagen i sin översikt på SLC Nylands höstmöte i tisdags. På höstmötet i fjol kunde han berätta att han utsetts att delta i beredningen av ett utkast till lagen.

SLC - 3D1
Modern teknik underlättar planeringen av dikesrensningar

ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskapet har investerat stort i ny teknik de senaste åren. Teknik som underlättar planerandet av torrläggningsområden. Laserskannat material, GPS-utrustning och grävning med 3D-teknik är dagens melodi.

Frankrike eftersträvar ett ”mjukt” glyfosatförbud

Den franska regeringen planerar en avveckling av glyfosat inom jordbruket före slutet av 2020. Tanken är att genomföra planen på ett sätt som införlivar jordbrukare och trädgårdsodlare i processen.

SLC - Dsc 0793
Lönar sig att nu börja planera nästa års spannmålsförsäljning

Uppåtgående priser är en klar ljuspunkt och inspirationskälla inom spannmålsvärlden som bäst. På längre sikt gäller det ändå för lantbrukarna att följa med och beakta den politiska utvecklingen och klimatförändringarna konstaterades det på Greppa Marknaden-seminariet i Gamla Vasa.

Nytt projekt för åländsk biogas

Landskapsregeringen satsar 48.000 euro för projektering av en biogasanläggning som producerar fordonsbränsle och vars restprodukter kan användas som gödsel inom jordbruket.

SLC - Osp1
Långgård: Jord- och skogsbruket kan bromsa klimatförändringen

Jord- och skogsbruket kan bromsa klimatförändringen. Tillväxten i skogen ska fortsätta vara hög så att mer koldioxid kan bindas. Också jordbruket kommer i framtiden att binda mer kol, sa ordförande Tomas Långgård när han öppnade ÖSP:s fullmäktige.