SLC - Dsc07199
Brukar 330 hektar utan plöjning och lagrar luftens koldioxid i marken

Lantbrukaren och rådgivaren Josef Appell var en av föreläsarna på det seminarium om hållbarhet inom jordbruket som Ålands landskapsregerings jordbruksbyrå förra veckan ordnade i Mariehamn. ÅPF:s VD Henry Lindström säger att Åland i allmänhet har mycket högre mullhalter jämfört med jordarna i södra Sverige där Appell bedriver sitt jordbruk och att det därför är svårare att höja mullhalten på Åland.

SLC är nu medlem i andelsförbundet

SLC har anslutit sig som medlem i Finlands Svenska Andelsförbund (FSA). – Det är med glädje som vår styrelse antog medlemskapet som egentligen etablerar det samarbetet som redan länge har pågått”, säger FSA:s styrelseordförande Lars Björklöf. – För SLC är det naturligt att vara medlem i finlandssvenska takorganisationer som står våra näringar och verksamhet nära, säger SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund.

SLC - Mjolkfusionen 2 Webb
Kommentaren: Fusionstider

Den fusion som nu föreligger mellan Maitosuomi och Itämaito har som mål att få en effektiv anskaffning och administration, med en högklassig producentservice och rådgivning som skall ge möjlighet att hålla en hög avräkningsförmåga i framtiden, skriver Henrik Strandberg i sin kolumn.

SLC - Mjolkfusionen 1 A Webb
Snart godkänns fusionen mellan Maitosuomi och ItäMaito

Styrelserna har skrivit under intentionsavtalet. Den 28 november ska Maitosuomis och ItäMaitos fullmäktigen godkänna fusionen. Då kommer vi att säga ja till varandra, säger fullmäktigeledamot Mats Broända.

SLC - Img 1908
Mjölksamarbetsgruppen träffades: Vallens roll i nya CAP intressant

​Vallens roll i nästa gemensamma jordbrukspolitik CAP27, det alltför låga producentpriset, djurskyddslagen och en samlande nationell mjölkstrategi var på agendan på SLC:s mjölksamarbetsgrupps möte, berättar dess ordförande Niclas Sjöskog.

SLC - Vallekonomi A Webb
Effektiv vallproduktion en lönsam affär

Vallproduktionen är ett pussel med flera bitar, den bästa helheten får man genom att noga analysera och utveckla den enskilda gårdens behov, förfaranden och förutsättningar. Forskare Arja Mustonen föreläste på PI-Mjölkforum om bättre lönsamhet genom att utveckla vallproduktionen.

SLC - Jari Leppa09112018
Inhemsk mjölk har både hälso- och klimatfördelar

Debatten om miljöfrågor och klimatförändring går för närvarande het. Globala problem som generaliseras och appliceras på den finländska matproduktionen skapar förvirring i debatten. På föreningen Mjölk och Hälsas seminarium påminde Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä om att dagens unga konsumenter är upplysta och funderar mycket på frågor som djurens välmående, etik, rättvis handel och hälsa. – Däremot har färre och färre unga egen erfarenhet av matproduktion. De behöver få information om den höga nivån vi har på mjölkproduktionen i Finland. Vi kan med rent samvete njuta av inhemska mjölkprodukter.

SLC - Lpx 101889
Fyra veckors sintid är för kort

Kortare sintid minskade mjölkproduktionen, men även om det finns fördelar för kon med en sintid på bara fyra veckor så överväger nackdelarna, visar en SLU-studie.

SLC - Maitomaa 1
”Welfare Quality® har lärt oss se produktionen med kons ögon”

På Jaana och Juha Häkkinens mjölkproduktion på Korkeamäki gård i Kangasniemi mellan Sankt Michel och Jyväskylä kan ungdjuren, som håller hus i den tidigare ladugården, njuta av en rymlig rastgård med halm som strö. De levererar sin mjölk till Andelsmejeriet Maitomaa, som är verksamt i östra delen av landet. Det är det andra mejeriet i Europa som har fått Welfare Quality®-certifikatet. Maitomaas leverantörer och ägare är totalt cirka 180 och den årliga invägningsmängden 75 miljoner liter. – Vår VD tog upp Welfare Quality® på ett möte, säger Jaana Häkkinen, som också är styrelseledamot i Maitomaa.

SLC - Lean 1 A
LEAN har kommit till lantbruket för att stanna

Hur använder vi vår tid effektivt och minimerar slöseri? LEAN är en utvecklingsstrategi som strävar efter att göra produktionen så effektiv som möjligt och eliminera faktorer som inte skapar värde för slutkunden, säger LEAN-experten Folke Brinkmann.

SLC - Vilomix 1 A Webb
Vilomix har nya kosttillskott

På KoneAgria i Jyväskylä presenterade Vilomix nya kosttillskott. Behovet av kosttillskott kan vara stort nu i synnerhet om det råder brist på grovfoder, säger Satu Yrjänen, produktutvecklingschef på Vilomix.

SLC - Gea 2 A Webb
GEA:s nya system mäter cellhalten i realtid

Ett system som mäter cellhalten per fjärdedel i realtid. Det visade Petteri Virtanen, försäljningschef för GEA i Finland, upp på KoneAgria i Jyväskylä.