SLC - Djurskydd Eu
EU-befolkningen värnar om ett effektivt djurskydd

Djurskyddet är ett viktigt tema för européerna, framgår det av en färsk undersökning som har publicerats av EU-kommissionen. Mer än 80 procent av de tillfrågade personerna efterlyser ett bättre djurskydd för produktionsboskap.

SLC - 52880577986 D5C9A9B138 O
Samarbetsprojekt ger ny kunskap om den nordiska havresamlingen

Just nu pågår ett omfattande projekt som syftar till att öka kunskapen om de havresorter som finns i den nordiska frösamlingen. Förra sommaren odlades i fält närmare 800 fröprover av havre från NordGen som nu analyseras efter olika odlingsegenskaper.

SLC - Image001
Unga producenter ställde tjänstemännen i Bryssel mot väggen

Sammanslutningar inom jordbruket blir allt vanligare, men unga jordbrukare som verkar inom ramarna för den organisationsformen får idag inget arealbaserat stöd. Denna olägenhet verkar dock nu vara nära en lösning efter att en grupp unga finlandssvenska producenter i förra veckan fick möjlighet att tala klarspråk med en rad EU-tjänstemän i Bryssel.

SLC:s ungdomsutbildning avslutades med studieresa till Bryssel

Den tredje etappen av SLC:s ungdomsutbildning där 24 unga producenter deltog hölls förra veckan i Belgien.

Faba belönade avelsarbete på mjölkkor

Faba belönade avelsarbete på mjölkkor genom sin återkommande avelstävling.

Ansökan om statsborgen för likviditetslån för gårdsbruksenheter upphör 10.11

Jordbrukarna hinner ännu ansöka om statsborgen hos NTM-centralen för ett banklån som förbättrar gårdens likviditet, meddelar Livsmedelsverket.

Unga jordbrukare som fått startstöd kan nu ansöka om tillstånd att lyfta räntestödslån

Jordbrukare kan nu ansöka om tillstånd att lyfta räntestödslån för de startstöd för unga jordbrukare som beviljats dem i år, meddelar Livsmedelsverket. Tillstånden söks i Livsmedelsverkets e-tjänst Hyrrä.

SLC - Wiener Sarah 2020 05 20 8500168 Scaled
Miljöpolitiker vill begränsa ”farliga” växtskyddsmedel

Användningen av så kallade ”farliga” växtskyddsmedel ska minska med 65 procent efter 2030, om EU-parlamentets miljöutskott får bestämma. EU-kommissionen har föreslagit en reducering med 50 procent.

Ändring i ansökan om lagringsstöd för trädgårdsprodukter

Stöd för lagring av trädgårdsprodukter kan sökas i e-tjänsten Vipu endast 1-9.11, meddelar Livsmedelsverket. På grund av ett serviceavbrott i Vipu-tjänsten är det nu undantagsvis också möjligt att ansöka om stöd på blankett (blankett 228).

Affärsutvecklare behövs för åländska jordbruket

Ålands Hushållningssällskap inrättar en ny tjänst som affärsutvecklare och söker nu en lämplig person för uppdraget.

SLC - P062136 913488
Samtalen om ett handelsavtal bröts mellan EU och Australien

Australien har lämnat förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU. Australiens handelsminister Don Farrell bröt samtalen senaste vecka i japanska Osaka. Australien vill exportera mer kött och kräver större eftergifter av EU-sidan.

SLC - Markku Multamaki Lantmannen Agro Ceo
Markku Multamäki är ny VD för Lantmännen Agro

Markku Multamäki har tillträtt som ny VD för Lantmännen Agro i Finland. Multamäki kommer till Lantmännen från SSAB där han haft flera olika uppgifter inom ledningsgruppen.