SLC - Italien 1
Omfattande ödeläggelse i Italien

Fjorton miljoner fällda träd, förstörda vägar, sönderblåsta stall, lerfloder som täckt allt i sin väg och hela skördar förstörda. Det är resultatet av de senaste veckornas oväder över hela Italien.

SLC - Img 6455
Fullt hus och fin stämning på Må bra-dagen i Vasa

Det var i princip mer än fullsatt när LPA i samarbete med ÖSP ordnade sin tredje Må bra-dag inom projektet Ta hand om bonden på Scandic Waskia i Vasa. Hundra planerade platser fick drygas ut till hundratjugo så att alla intresserade skulle få plats och ingen behöva nekas tillträde.

Må bra med Smakbyns julbord

Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt LPA ordnar i samarbete med Ålands Producentförbund en Må bra-dag för åländska jordbrukare den 4 december.

Ledningsgrupper för Ålands hållbara livsmedelsstrategi

Nu har landskapsregeringen tillsatt en styrgrupp och en arbetsgrupp för att förverkliga den hållbara livsmedelsstrategi som tagits fram under ledning av Ålands producentförbund.

SLC - Dsc 0676
Eklunds Traktorservice firade 30-årsjubileum

– Det här har varit mitt liv, säger 70-årige företagaren Christer Eklund. I jämna tre årtionden har han servat traktorer, jordbruksmaskiner och andra fordon i sin verkstad i Maxmo skärgård. Den nyligen 70 år fyllda företagaren ämnar fortsätta med sitt värv så länge han orkar.

SLC - Minerva Relatorio De Sustentabilidade Site
Brasilien får igen sälja kött till Ryssland

Efter ett års embargo har Ryssland igen öppnat importen för nöt- och griskött från Brasilien. Brasiliens jordbruksministerium vädjar samtidigt till landets exportföretag att axla ansvar för den brasilianska köttbranschens rykte.

FAO:s matprisindex sjönk igen i oktober

FAO:s prisindex för viktiga agrarprodukter sjönk i oktober med 0,9 procent. Förändringen återspeglar fallande världsmarknadspriser på mejeriprodukter, kött och oljor. I gengäld steg indexet för socker och spannmål.

Bayer-Monsanto vill med alla medel gå vidare i glyfosatmålet

En domstol i San Francisco har sänkt det skadestånd som Bayer måste betala till en cancersjuk patient i USA. Mannen hävdar att han har insjuknat i lymkörtelcancer efter att ha använt glyfosat i många år. Bayer vill med alla medel överklaga domen.

Betydande finansiering från EU för finländska miljöprojekt

Europeiska kommissionen har fattat beslut om finansiering för Life-miljöprojekt utifrån den ansökningsomgång som genomfördes 2017. Finland får finansiering för sammanlagt fem betydande projekt, meddelar Miljöministeriet.

SLC - 20180314 Ep 067641 A Gen 132
EU-parlamentet vill höja taket för CAP-stöd

EU-parlamentet börjar bli redo för debatten om nästa CAP-reform. Parlamentets handläggare Esther Herranz Garcia (EPP Spanien) har färdigställt sin rapport. Tröskeln för stödgränsen har höjts, jämfört med kommissionens förslag.

Tidtabellen för utbetalning av jordbrukarstöd oförändrad våren 2019

Landsbygdsverket har publicerat tidtabellen för de stödutbetalningar som ska göras våren 2019.

SLC - Lpx 144874
Arrendepriserna stiger snabbt i EU

Det genomsnittliga priset för arrenderad jordbruksmark i EU steg med en fjärdedel mellan åren 2004 och 2015. Medelarrendet steg med 26 procent från 149 euro per hektar till 189 euro per hektar 2015.