SLC - Img 4417
Krismöte om torkan i Australien

Fredagen den 26 oktober var det toppmöte i Canberra runt torkan i Australien. Fokuset låg på hur man bäst kan hjälpa bönderna i torkdrabbade områden. Både nu och framöver. För extrem torka är något som kommer att ske oftare i det framtida Australien.

Minister Leppä håller frågestund på Facebook

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) håller sin andra frågestund på Facebook nästa veckas torsdag, den 8 november, klockan 18-21.Den här gången är temat reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP27, vars beredning pågår som bäst.

SLC - Urbanf1
Ny mellanstation i Härmä

En ny mellanstation för 240 kalvar. Och en grundrenoverad dricksstation. Nackbommen, som har levererats av Urbanfeeders är helt ställbar och kan höjas och sänkas, berättar företagets vd Mikael Pettersson.

SLC - Nyskifte4
Förrättningen av cirka tusen hektar åkermark snart klar i Oravais

För drygt åtta år sedan inleddes en förrättning av cirka tusen åkermark i Oravais. Nu är arbetet med nyskiftet snart klart. Dräneringstekniker Bjarne Andersson till vänster har planerat många förrättningar av åkermark. Bredvid honom jordbrukaren Bengt Fridlund som är nöjd över att han har fått större och enhetligare skiften.

Organisation ska skapas för Ålands hållbara matstrategi

Under nästa år ska det byggas upp en organisation för den hållbara livsmedelsstrategi som tagits fram under Ålands producentförbunds ledning. En arbetsgrupp tillsätts med landsbygdsutvecklaren Lena Brenner som ordförande.

SLC - Styrelsen For Slc Nyland24102018 1
SLC Nyland diskuterade lönsamhetsfrågor och krispaket

Nylands svenska producentförbund, SLC Nyland, diskuterade bland annat lönsamhetsfrågor och den nya livsmedelsmarknadslagen under sitt styrelsemöte på Västankvarn i Ingå förra veckan. Styrelsen lyfte framför allt fram behovet av en mer rättvis handel med en starkare roll för primärproducenten. Handelns egna varumärken (private label) väckte diskussion liksom det faktum att marginalen ofta är större på närmat, vilket upplevs som orättvist.

SLC - Meatgard24102018 2
Västankvarn utvecklas i riktning mot ett lantbrukscentrum

I samband med SLC Nylands styrelsemöte på Västankvarn presenterade VD Mikael Jern verksamheten på gården, med nya tillskottet slakteriet Meatgard, som körde igång i splitternya utrymmen för en dryg månad sedan.

SLC - Lpx 117125
Holland kan lägga ned flera tusentals grisgårdar

Grisnäringen i Nederländerna står inför en enorm strukturförändring. Enligt Rabobank kommer upp till 70 procent av landets grisproducenter att lägga ned verksamheten, så att bara tusen gårdar återstår.

EU skärper insatsen mot antibiotika hos boskap

EU-parlamentet har antagit ett paket med drastiskt skärpta regler för användningen av antibiotika inom djurhållningen. Framöver får antibiotika inte användas i förebyggande syfte för att kompensera dålig djurhållning.

Miljöersättningen börjar betalas ut 15.11

Landsbygdsverket börjar 15.11 betala ut förskott på miljöersättningen. I november inleds också utbetalningen av lagringsstödet för skogsbär och skogssvamp, nationella åkerstöd, förskott på ersättningen för djurens välbefinnande och restbeloppet av kompensationsersättningen.

SLC - Cap Fornyelsen1
Nationella beredningsarbetet med nya CAP intensifieras

Den nationella delen av beredningsarbetet med EU:s gemensamma jordbrukspolitik har nu dragit i gång på allvar.

Svarstiden på årets skördeenkät har förlängts

Svarstiden på undersökningen av årets skörd har förlängts till på måndag, det vill säga 5 november. Naturresursinstitutet Lukes förhoppning är att ännu omkring 3.700 odlare skulle hinna redogöra för skördeuppgifterna och användningen av växtskyddsmedel under senaste sommar.