SLC - Honungsvaxter
Definitionen på aktiva jordbrukare lättas och honungsväxter godkänns som ekologisk areal i förgröningsstödet

Regeringen har överlämnat en proposition med ett lagförslag där definitionen av aktiva jordbrukare ändras så att den så kallade förbudslistan inte längre ska tillämpas från och med 2019. Samtidigt meddelar jord- och skogsbruksministeriet att en ny trädestyp, nämligen mark i träda med honungsväxter, ska godkännas som areal med ekologiskt fokus inom förgröningsstödet från och med 2019. Målet med den ekologiska arealen är att naturens mångfald ska bevaras och förbättras.

SLC - Calyxt Soy
Genklippt sojaböna är genteknikfri i USA

USA-företaget Calyxt har färdigställt en ny sojaböna som är späckad med hälsosamma fettsyror. Sojan lanseras snart på marknaden som ingrediens i matolja, salladsdressing och snackbitar. Sorten har utvecklats med gensax och får odlas utan specialtillstånd.

USDA eftersträvar dialog om nya förädlingsmetoder

Det amerikanska jordbruksministeriet USDA ställer sig positiv till gensaxen. Ministeriet betonar vikten av att konsumenterna lär sig skilja mellan gensaxen och konventionell GMO. Ministeriet eftersträvar därför en dialog om de nya metoderna.

SLC - Dsc 1134
Max Schulman siktar på en plats i Europaparlamentet

Lojojordbrukaren, lobbyisten och MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman ställer upp som kandidat i EU-valet för Svenska folkpartiet.

SLC - Spets13
Första i världen att odla spetspaprika vintertid

I vinter kommer finländska konsumenter att kunna köpa inhemsk spetspaprika. Det är första gången som spetspaprika odlas vintertid. Bakom den unika satsningen står bröderna Patrik och Tommy Sigg i Närpes.

Projektet Raseborgs å bjuder in odlare till vattenvård

Raseborgs miljöbyrå har startat Projektet Raseborgs å, vars syfte är att förbättra Raseborgsåns och havsområdets ekologiska status. Områdets markägare och jordbrukare önskas delta i åtgärderna redan i planeringsskedet.

SLC - Dran Semi 1
Klimatförändringen påverkar jordbruket: ”Alla måste anpassa sig”

Klimatförändringen är ett faktum och någonting måste göras omedelbart anser sakkunniga inom området.

Arla mjölkar GMO-fritt i Tyskland och Benelux

Arlas mjölkleverantörer i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Luxemburg måste senast nästa år växla till GMO-fritt foder. Bönder som inte följer reglerna får inte längre leverera mjölk till koncernen.

Glyfosatdomen sänktes i rättegången mot Bayer

En domstol i USA har sänkt det skadestånd som Bayer-ägda Monsanto måste betala till en cancersjuk skolvaktmästare i USA. Skadeståndet sänktes från 289 miljoner dollar till 78 miljoner dollar. Om offret accepterar, får domen inte överklagas.

HKScan lanserar utbildning för unga producenter

HKScan lanserar en utbildning för unga producenter, Next Generation. Utbildningens syfte är att säkerställa generationsförändringar på gårdarna och trygga konkurrenskraften för inhemsk produktion också i framtiden.

SLC - P033254002701 686765
Första CAP-utlåtandet från en EU-institution är klart

Den Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs (EESK) uttalande om CAP motsvarar långt de finländska jordbruksorganisationernas åsikter, säger Simo Tiainen från MTK. Tiainen är representant för MTK och SLC i EESK.

SLC - Hielm Dsc 3672
Lagförslaget om köttets ursprungsmärkning tillbaka till EU-kommissionen

Beredningen av förslaget till förordning om köttets ursprungsmärkning i storkök går vidare. Den nationella och tidsbundna förordningen skulle innebära obligatorisk ursprungsmärkning av kött i offentliga kök och restauranger.