Jordbrukets lönsamhet ska förbättras med budgetmedel

Vid sina förhandlingar om den andra tilläggsbudgetpropositionen för i år fattade regeringen beslut om nationella åtgärder för att underlätta det svåra lönsamhetsläget inom jordbruket.

Kramp och John Deere utökar sitt partnerskap

Kramp och John Deere utökar sitt strategiska partnerskap för alla europeiska länder efter en lyckad början på den tyska marknaden. Under 2019 introduceras partnerskapet i Frankrike, Polen, Portugal och Spanien. Finland och andra europeiska länder följer efter senare.

SLC - Kone
Besök hos LF och SLC på KoneAgria

Bland KoneAgrias besökare i Jyväskylä för ett par veckor sedan fanns de fyra jordbrukarna från Ytteresse Bror Ahlvik, Jonas Häggman, Johan Häggman och Lars-Erik Södö. – Vi åkte i samma bil. De besökte närmast mässan i största allmänhet men också för att se om det skulle finnas något av intresse.

Australien ifrågasätter EU:s nötköttsavtal med USA

EU vill öka importen av hormonfritt nötkött från USA för att undvika nya handelstvister med Trump-regeringen. Nu protesterar Australien mot planerna.

SLC - 28123553349 A1E3D0Bf47 O
EU breddar vägen för handel med Vietnam

EU-kommissionen har godkänt förslaget till ett handels- och investeringsavtal mellan EU och Vietnam. Därmed har parterna breddat vägen för fastare handelsförbindelser och en avveckling av tullarna inom jordbruks- och livsmedelssektorn.

Utkastet till statsrådets förordning om enskilda vägar på remiss

Kommunikationsministeriet begär utlåtanden om utkastet till statsrådets förordning om enskilda vägar. Förordningsutkastet gäller särskilt statsunderstöd för byggande och underhåll av en enskild väg.

Ändringar i energibeskattningen, temporärt förhöjd återbäring till jordbruksidkare

Regeringen föreslår ändringar i beskattningen av uppvärmningsbränslen och bränslen för arbetsmaskiner, ellager samt kombinerad produktion av el och värme. Återbäringen av innevarande års energiskatter inom jordbruket höjs temporärt nästa år.

SLC - Havtorn 1 Ch Okt2018
Ovanligt riklig havtornsskörd i år

Tack vare den långa, varma och i synnerhet soliga sommaren har årets skörd av havtorn varit exceptionellt stor och bra. Så bra att Lars-Erik Östman i Eugmo, Larsmo, som har odlat havtorn i tjugo år, säger att han aldrig sett något liknande.

SLC - Djurvalfard
Lagen om djurvälfärd bör godkännas nu enligt SLC

Det brådskar med att få igenom den nya lagen om djurvälfärd, säger Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC i sitt utlåtande till riksdagens jord- och skogsbruksutskott. Utskottet har regeringens förslag om lagen på remiss. Beredningen har dragit ut på tiden vilket har lett till en utdragen osäkerhet för landets bönder. SLC påminner i det sammanhanget om att den viktigaste garanten för produktionsdjurens välfärd är bondens ork.

SLC - Keskis 0518
Strötorv från Lappo skapar nya möjligheter för Keskis Torv

Genom att börja arrendera ett stort torvbrytningsområde i Lappo har Vöråföretaget Keskis Torv kunnat öka sin produktion av strötorv med hela 200 procent under det innevarande året.

SLC - Ngron3
Varma vädret också utmanande för växthussektorn

Sommaren har inte bara varit en utmaning för jordbrukarna. Växthusproducenterna har också påverkats av det varma vädret med mindre produktion än normalt. Det i sin tur har drivit upp priserna en aning, men läget är fortsatt utmanande för sektorn, konstaterar Närpes Grönsakers vd Stefan Skullbacka.

LokalTapiola blir LPA:s samarbetspartner i projektet Ta hand om bonden

LokalTapiolas lantbruks- och skogsbruksspecialister kommer att ingå i Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA:s nätverk Ta hand om bonden. LokalTapiola och LPA har ingått ett riksomfattande samarbetsavtal för att stöda jordbrukarnas arbetsförmåga och välmående i arbetet.