SLC - 20231005 165809
Greppa generationsskiftet-podd: En generationsväxling är en mognadsprocess

Det finns mycket att tänka över och diskutera i samband med en generationsväxling, allt från övertagarens och överlåtarens boende samt ekonomi till försäkringsskydd och beskattning. Förutom lagar och skatter så är även relationer och känslor viktiga vid genomförande av en generationsväxling. I det nyaste avsnittet av Greppa generationsskiftet-projektets poddserie berättar Markus och Anna Johansson på Jonnas gård i Borgå om sina egna erfarenheter av gårdens generationsväxling.

75 inleder nu studier till agrologer och skogsbruksingenjörer i Österbotten

Yrkeshögskolan Novia inleder utbildning till agrolog eller skogsbruksingenjör genom en flerformsutbildning i Vasa med sikte på examen 2027. Utbildningen inleds fredag 25.10 med ett första närstudietillfälle i Alere.

SLC - Riska1
Österbottnisk ekoproduktion belyses i färsk historik

Förre ekorådgivaren och distriktsagrologen Bertel Riska har författat en historik över den ekologiska odlingen i Österbotten. Boken spänner i huvudsak över en cirka 40 år lång tidsperiod med start från mitten av 1970-talet.

SLC - 50481263493 4069474Eba O
Ska fler häckar hindra jorden från att blöda?

– Stoppa våra åkrar från att blöda och plantera, plantera, plantera! uppmanade nyligen Philippe Hirou på en fransk skogsjordbruksförening. Nu satsar landets jordbruksministerium 110 extra miljoner euro i nästa års budget för plantering av 50.000 km nya häckar – för jordbrukets bästa.

Förlängd tidsfrist för höstspridning av stallgödsel kräver omedelbar anmälan till kommunen

Höstspridningen av stallgödsel har varit svår denna höst på grund av en exceptionellt våt växtsäsong. I enskilda fall kan en förlängning av höstspridningsperioden till november göras, men det kräver en anmälan till kommunen inom oktober, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Ffd 1
FFD 10 år: Biståndsarbete i Afrika behövs – odlandet kan höja en familjs levnadsstandard

Böndernas biståndsorganisation FFD fyllde tio år med att debattera utvecklingsbistånd i Afrika. Förutom att behovet av biståndsfinansiering betonades så framkom det också att bönderna i Afrika kämpar med samma utmaningar som bönderna här i Finland.

SLC - Dsc09714
Optimism kring nytt vattenprojekt vändes till besvikelse för ÅPF

Landskapsregeringen satsar 1,6 miljoner euro på vattenprojektet Rent vatten 2030 med målsättningen att framför allt förbättra vattenkvaliteten i åländska dricksvattentäkter och inre havsvikar. Ålands producentförbund ser positivt på projektet, men efter ett informationsmöte nyligen är förhoppningarna inte längre lika stora.

SLC - Taru Antikainen
Stort intresset för producentorganisationer men samarbetskulturen omogen

Sedan Tuotto-projektet drogs i gång för ett år sedan har två nya producentorganisationer grundats inom spannmålssektorn. Projektledare Taru Antikainen är nöjd, men menar att detta endast är början. Det slutgiltiga målet är att höja lönsamheten, förbättra böndernas förhandlingsposition och åstadkomma en ökad export med förädlade exportvaror.

SLC - Vatten5 Okt23 Ct
Vid vattenbrist står gården helt ensam

På olika håll i Österbotten har det varit problem med dricksvattnet. Den här gången drabbades inte husdjursproduktionen nämnvärt, men det betonar vikten av beredskap på gårdarna, säger Nicklas Lawast och Magnus Blässar på ProAgria Lantbrukssällskapet.

SLC - Lpx 00136732
EU-länderna är splittrade till förlängning för glyfosat

EU-tillståndet för glyfosat löper ut den 15 december. En förlängning är i sikte, men det förutsätter en majoritet bland medlemsländerna. Denna majoritet kan enbart nås via en komplicerad beräkning. Det första försöket att nå enighet misslyckades.

SLC - Mutskott4 Okt23 Ct
Investeringar inom mjölksektorn viktiga och nödvändiga

Sänkningarna av mjölkpriset i år var ovälkomna. Men trots marknadsmarginalen har sjunkit är det viktigt att mjölkproducenter inte låter sig nedslås utan blickar framåt. Investeringar är viktiga och behövs, konstaterade ÖSP:s mjölkutskott som samlades till möte i Esse.

SLC - 8048E364 D6Db 4778 9B45 05Fb60A0Aa22
EU-ministrar efterlyser en bättre krishantering

Situationen på jordbruksmarknaden, matsvinn och läget i Ukraina var viktiga diskussionsämnen då EU:s jordbruksministrar denna vecka träffades i Luxemburg. Finland representerades av jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.