Internationell forskargrupp har hittat resistentgen som förhindrar gulrost

Forskare från Naturresursinstitutet Luke, Helsingfors universitet och universitetet i Haifa har genom ett forskningssamarbete hittat en resistentgen som förhindrar gulrost. I Finland förekommer gulrost främst på vete.

ÅPF vill ha bort Ålands vildsvin

Efter nya rapporter om förekomst av vildsvin på Åland betonar Ålands producentförbunds vd Henry Lindström att förbundets tidigare ståndpunkt står fast: – De ska utrotas. Det ska inte etableras någon vildsvinsstam på Åland.

SLC - Koneagria 1
KoneAgria satsar på mjölkkor

I stället för maskinerna, varav en del av de större märkena lyser med sin frånvaro på årets KoneAgria i Jyväskylä, har utställningen i år satsat på djuren i mjölkproduktionen. Också tidigare har KoneAgria i Jyväskylä mycket långt haft mjölk som tema och det har man nu vidareförädlat. Det förverkligas som en sorts egen utställning i utställningen med namnet Finn Dairy Expo.

SLC - Kone Agria Sb 1
Pellon introducerar helhetskonceptet Feedline e-Pro

Pellon introducerar Feedline e-Pro på KoneAgria. Det är fråga om ett helhetskoncept för utfodring som består av flera komponenter och dess hjärta är styrenheten G-Pro2.

SLC - Reijo Karhinen
Allmänheten kan nu bedöma Karhinens idéer

Reijo Karhinens utredning om hur matproduktionens lönsamhet ska förbättras går in i ett nytt skede. En ny webbtankesmedja som öppnades i onsdags låter de idéer Karhinen samlat in under hösten fritt bedömas och förädlas av diskussionsdeltagarna.​ Webbtankesmedjan är öppen till slutet av oktober på ruuantuotantokannattavaksi.fi

SLC - Mats Nylund
SLC vill se åtgärder för att stävja klimatförändringen IPCC-rapport måste tas på allvar

SLC tar den färska rapporten på allvar. SLC:s medlemmar är i en nyckelposition när det gäller att bromsa klimatuppvärmningen, eftersom vår produktion binder kol, i synnerhet genom skogsbruket. Det är SLC-ordföranden Mats Nylunds första spontana reaktion på IPCC-rapporten.​ Det var i början av den här veckan som IPCC, det vill säga den mellanstatliga panelen för klimatförändringar gav ut en sammanfattning av specialrapporten om global uppvärmning, ”Global Warming of 1.5 °C”.

Slaktkön på Åland nu uppe i 3-4 månader

För åländska Dahlmans slakteri har foderbristen medfört 3-4 månaders kö till slakt.

SLC - Naturmiljo
Natur i jordbrukslandskap tveeggat vapen mot skadegörare

Att bevara naturliga livsmiljöer för fiender till organismer som skadar våra grödor kan vara en ren vinstaffär för lantbrukaren. Men ibland leder det tvärtom till större angrepp eftersom också skadegörarna gynnas. Det visar en stor internationell studie som 154 forskare från bland andra Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Lunds universitet har bidragit till.

SLC - Matkultur 1
Leif Blomqvist tilldelades Marthas matkulturstipendium

Pomolog och plantskolemästare Leif Blomqvist från Lepplax i Pedersöre har av Marthaförbundet utsetts till Årets matkulturstipendiat. Tack vare Blomqvist finns det idag ett stort utbud vinterhärdiga fruktträd som klarar vårt klimat, även i de norra delarna av landet, skriver Marthaförbundet i sin prismotivering.

SLC - Ungtraff 1 Okt2018
Unga bönder från tre förbund träffades i Vasa

I år var det ÖSP:s tur att stå värd för den två dagar långa ungdomsträff som de tre förbunden ÖSP, MTK-Etelä-Pohjanmaa och MTK-Keski-Pohjanmaa turas om att arrangera i stort sett varje år. Ett tjugotal unga jordbrukare deltog i den tvåspråkiga träffen som senaste fredag inleddes med en kort seminariedel vid Yrkesakademin i Vasa.

Skärpt åländskt vattenskydd men ännu tyst om ersättning

Nu planeras åtgärder för att minska näringsbelastningen på råvattentäkterna Långsjön och Markusbölefjärden som förser 75 procent av ålänningarna med dricksvatten.

SLC - Bayer Research 104
Forskare efterlyser fakta i EU-debatten om gensaxen

EU-domstolen har valt att jämställa växtförädling med gensaxen med traditionell genmodifiering. En sådan restriktiv lagstiftning vore fatal för EU:s växtförädling, rasar forskarna. Nu börjar också politikerna kräva en sakligare debatt.