SLC - Mats Nylund
Mats Nylund motionerar om anslag för utvecklingssamarbete

Bland riksdagsledamoten Mats Nylunds (sfp)I motioner till nästa års statsbudget finns ett tilläggsanslag på 20 miljoner euro för utvecklingssamarbete bland de organisationer som ordnar utvecklingsprojekt inom jord- och skogsbruksnäringen.

SLC - Allprojekt
Projekt utreder allergiska yrkessjukdomar i växthus

En del av arbetstagarna i växthus har utvecklat olika symptom som allergier och astma. Nu ska ett projekt utreda vad som kan vara de bakomliggande orsakerna och om och hur de kan förebyggas. Flera växthusföretagare i Närpes är med i projektet. Växthusproducenten Maria Vikars är med i projektet.

Jord- och skogsbruksministeriet bereder CAP-reformen i breda arbetsgrupper och samråd

Ministeriet har tillsatt fyra arbetsgrupper för att ta fram en strategisk plan om EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) under den nya budgetperioden (2021-2027). Planen bottnar i EU-målen. För olika intressegrupper kommer att ordnas breda samråd. Ålandsfrågor ska behandlas i en särskild arbetsgrupp.

SLC - 20180913Tk I3815
Svinpestfaran överskuggar Natos stormanöver i Norge

I slutet av oktober samlas 40.000 soldater från 30 länder till en stor militärövning i Norge. Finland medverkar som partnerland. Den norska livsmedelsmyndigheten Mattillsynet befarar att de utländska trupperna kan importera afrikansk svinpest till landet.

EU varnar Danmark för vildsvinsstängsel

Danmarks planerade stängsel mot vildsvin är onödigt, anser EU-kommissionen. Den negativa inställningen i Bryssel påverkar däremot inte Danmarks planer. Smittan av afrikansk svinpest i Belgien har i stället stärkt viljan att resa det omdiskuterade stängslet.

Finlands Fjäderfäförbund vill höja äggpriserna

Äggproducenterna lider speciellt mycket av de höga foderpriserna, påperkar Finlands Fjäderfäförbund. Därför borde hela produktionskedjan satsa på åtgärder för att höja äggpriserna.

Åland måste söka ny modell för skyddsjakt på varg

Högsta domstolen underkänner ändringen av den åländska jaktlagen för att tillåta skyddsjakt på varg. Enligt HD strider den mot grundlagen.

Svenska mejerier höjer mjölkpriset som stöd till gårdarna

I Sverige höjer Falköpings mejeri och Skånemejeriet betalningen till sina mjölkbönder för att stöda dem efter den torra sommaren.

EU och Norge sänker agrartullar

Handeln med jordbruksprodukter mellan EU och Norge underlättas. I början av oktober avvecklades tullar på ett antal mindre bearbetade jordbruksprodukter.

Årets krishjälp 7,5 miljoner euro enligt finansministeriets förslag

Det blir 7,5 miljoner euro i krishjälp till jordbruket nu under hösten. Detta enligt det förslag till tilläggsbudget som finansministeriet gav offentlighet förra veckan. Resten av de sammanlagt 30 miljoner euro i direkt krishjälp, som regeringen kom överens om i anslutning till budgetmanglingen för en dryg månad sedan, utbetalas nästa år.

SLC - Haekkerup Karen
Karen Hækkerup lämnar danska L&F

Karen Hækkerup lämnar sin post som VD för det danska jordbrukets branschorganisation Landbrug & Fødevarer.

SLC - Merrild Martin
Danmarks jordbrukare är besvikna över stödpaket

Den danska regeringen har presenterat sitt nya stödpaket ”Tørkepakken” som ska kompensera producenterna för förlusterna efter den ovanligt torra sommaren. Men de danska jordbrukarna är ordentligt besvikna.