Förvaltningsdomstolen avslog besvär mot stopp för växtskyddsmedlet Spotlight Plus

Helsingfors förvaltningsdomstol har avslagit tillståndshavarens besvär över Säkerhets- och kemikalieverkets (Tukes) beslut att inte förnya tillståndet för växtskyddsmedlet Spotlight Plus.

SLC - Vargsamtal
EU-jägare kräver hårdare tag mot vargar

Fyra europeiska jägarorganisationer från Sverige, Frankrike, Spanien och Lettland bekymrar sig över vargarnas snabba expansion i flera EU-länder. De kräver snabba och effektiva åtgärder för en hållbar vargförvaltning.

Tysk vargambulans blev felinvestering

För sex år sedan anskaffades Tysklands första, och sannolikt sista, ambulans för räddning av påkörda vargar. Ambulansen är egentligen en täckt släpvagn, utrustad med bår, elektrisk värmefilt och nät.

Dött vildsvin på Åland bar inte på AFS-virus

Ett dött vildsvin påträffades förra veckan på Ålands västkust, men analyser visade redan följande dag att kadavret inte hade virus för Afrikansk svinpest.

SLC - 295955517 10160013749324738 5030200607563250391 N
Olika understöd kan nu sökas från NTM-centralerna

Den 17.10 öppnade NTM-centralerna flera ansökningar om understöd för den byggda miljön och naturmiljön. Understöd kan sökas för bland annat vård av byggnadsarvet, naturvård och restaurering av vattendrag. Ansökningstiderna går ut 30.11.

SLC - Mote1 Okt23 Ct
ÖSP går igenom aktuella frågor med lokalavdelningarna

ÖSP har ordnat träffar med lokalavdelningarnas ordförande och andra förtroendevalda i de norra, mellersta och södra delarna av landskapet. På mötet i Tjöck i Kristinestad dryftades många olika frågor.

SLC - Dsc09671
Efter åländska lagtingsvalet: ÅPF lyfter fram jordbrukets viktiga frågor

Trots att centerpartiet som traditionellt stöttat jordbruket tappade två mandat i det åländska lagtingsvalet den 15 oktober hoppas och tror både Ålands producentförbunds ordförande Birgitta Eriksson-Paulson och omvalda ledamoten Liz Mattsson att viktiga landsbygdsfrågor kan främjas också under den kommande lagtingsperioden. ÅPF är ju en partipolitiskt obunden organisation, men vi hoppas bli hörda i de kommande regeringsförhandlingarna, säger Eriksson-Paulson.

SLC - Producentorg Okt23 Nvk
Producentorganisationer ger makt och lönsamhet

Producentorganisationer skapar kollektiv styrka, underlättar producentens vardag och förbättrar lönsamheten. Under KoneAgria-mässan diskuterades behovet av samarbete producenter emellan och hur man grundar en producentorganisation.

SLC - Greppaspannmal Okt23 Nvk
Odlarna måste förstå marknaden och kunna göra förhandskontrakt

SLC:s ombudsman Rikard Korkman och ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas avslutade fredagsprogrammet under KoneAgria med en marknadsöversikt. Under rubriken ”Greppa spannmålsmarknaden” påtalades vikten för odlare av att förstå prisbildningen i den verksamhetsmiljö man verkar.

SLC - Eko Okt23 Nvk
Ekoaktörer vill sänka mervärdeskatten på ekolivsmedel till noll

Under KoneAgria-mässans inledande dag träffades ekobranschens aktörer för att diskutera ekoodlingen framtid. I ett uttalande ger branschens aktörer två förslag: att sänka mervärdeskatten på ekoprodukter till noll, samt att få upp användningen av ekologiska produkter till 25 procent inom den offentliga upphandlingen.

Brister i arbetarskyddet vid byggen på lantgårdar

Under den senaste tiden har det skett flera allvarliga olyckor på lantgårdar meddelar Regionförvaltningsverket. Arbetarskyddsmyndigheterna vill påminna om vikten av att sörja för arbetstagarnas arbetarskydd även om man endast genomför renoveringar i liten skala.

SLC - Lpx 00136569
Europas meteorologer varnar för extremväder

Extremt heta väderförhållanden, översvämningar och svår torka kan snart göra det svårare att bedriva jordbruk, till och med i delar av Europa. Värmeböljor har blivit vardag under somrarna. Meteorologer och klimatforskare varnar för konsekvenserna.