SLC - Getgard 1
Nytt getstall ger plats för 800 getter

Efterfrågan på såväl getmjölk som kött gör att Ånäs gård i Lovisa behöver mera stallyta. Ett nytt getstall på 1.600 kvadratmeter ska stå klart under hösten och tidigare i våras tog man i bruk en hall på 400 kvadratmeter.

SLC - Lekande Barn
Brister på husdjursgårdarnas lekplatser

Det finns brister i underhåll och planering av lekplatser på husdjursgårdar, visar inspektioner gjorda av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes. Också instruktionerna till kunderna kunde vara bättre.

SLC - Bevattning 1
Snabba ryck när nedsprängd sjö räddade lök- och potatisodlingar

När bevattningsvattnet tog slut, blev vatten från bergtäktsjön räddningen. Jesper Blomsterlund vid stenkrossens 30.000 kvadratmeter stora täktsjö.

SLC - Gastork 1
Gastorken har hög verkningsgrad – men belastas av energiskatt

Jordbrukaren Erik Perklén i Sjundeå har en gasdriven brännare i sin spannmålstork. Brännaren fungerar väl och har en hög verkningsgrad men energiskatten från 2016 höjer ändå driftskostnaderna märkbart.

SLC - Elpris Hans Blomberg
Torr sommar kan höja elpriset

Den torra sommaren har påverkat vattenreservoarerna i hela Norden vilket kan påverka vinterns elpriser.

SLC - Grundvatten
Västnylands grundvattenkartor ritas om – klass E förbryllar

I Sjundeå har ett skogsområde på 45 hektar med en liten källa fått den nya E-klassificeringen – med oklara konsekvenser för markägaren.

Valio och Arla överens om skadestånd

Valio och Arla har nått en uppgörelse i den skadeståndsprocess som Arla inledde 2014. Käromålet baserade sig på Konkurrens- och konsumentverkets utredning om prissättningen på basmjölk, där Högsta förvaltningsdomstolen dömde Valio.

SLC - Proagria 1
Pro Agria breddar sin utfodringsservice

Merja Keisala som driver en mjölkgård i Österbotten tycker att det är mycket viktigt att ha ett team av experter runt sig då man skall fundera på utfodringen.

SLC - Ull 3
Inhemsk ull ekologisk och etisk – men förbisedd

Bräkande får, kabelsaxarnas surr och nyfikna åskådare. FM i fårklippning var starten på ullveckorna, som pågår till den 23 september. Den inhemska ullen ska få en välförtjänt profilhöjning.

SLC - Krisstod
Preliminär överenskommelse nåddes om krisstödets 30 miljoner

– Det handlar alltså om de 30 miljoner av krispaketet på 86,5 miljoner som enligt överenskommelsen i regeringens budgetria ska riktas till det nationella stödet, säger SLC:s ordförande Mats Nylund om måndagens överenskommelse.

SLC - Potatispris
Tecken på stigande potatispriser

Potatisskörden blir mindre i hela Europa. Potatispriserna uppvisar en stigande trend men de borde stiga ytterligare, säger odlaren Per-Erik Englund i Dagsmark i Österbotten.

SLC - Potischips
Dammet yr efter torra sommaren trots bevattnad chipspotatis

​I måndags började den årliga potatiskampanjen för Orkla när chipsfabriken i Haraldsby i Saltvik på Åland började ta emot potatis till sitt lager.