SLC - Biogaslattnad
Ändring föreslås i hållbarhetslagen om förnybara drivmedel

Regeringen föreslår en ändring av lagen om biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen (hållbarhetslagen). Ändringen väntas medföra lindringar för biogasanläggningar med en effekt på mindre än 2 MW.

SLF har anställt ny verkställande direktör

Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF) har anställt ekonomie magister Alf-Håkan Romar till ny verkställande direktör.

JSM har inlett beredningen av en förordning om jakt på varg

Jord- och skogsbruksministeriet påskyndar beredningen av en förordning om jakt på varg, men avsätter mer tid för utarbetandet av en förvaltningsplan för vargstammen.

Avbrott i djurhållar- och djurhållningsplatsregistret

Det förekommer avbrott i Livsmedelsverkets tillämpningar 10-14.11 på grund av förändringar i teknologimiljön. Då kan djurhållar- och djurhållningsplatsregistret inte användas.

Cap-stöden borde kopplas till effektivitet

EU:s jordbruksstöd återspeglar inte tillräckligt unionens ansträngningar att främja ett uthålligare jordbruk. Stödmodellerna borde i högre grad stimulera gårdarna till mer produktivitet, klimatåtgärder och miljötjänster, skriver OECD i en rapport.

Inget fortsatt tillstånd för glyfosat ännu

Ingen majoritet uppnåddes i EU:s ständiga kommitté för växter, djur, livsmedel och foder för förslaget om ett tioårigt tillstånd för glyfosat. Förslaget behandlades i dag, fredag, uppger säkerhets- och kemikaliverket Tukes.

SLC - Kone Agria2 Okt23 Nvk
KoneAgria-mässan körde i gång – kom och hälsa på oss!

Under torsdagen körde lantbruksmässan KoneAgria 2023 i gång i Tammerfors mäss- och idrottscenter. I år deltar 418 utställare, vilket är mer än någonsin förut.

Gårdar kan ansöka om statsborgen för lån som förbättrar likviditeten

Fram till 10.11.2023 kan jordbrukare ansöka hos NTM-centralen om statsborgen för banklån som förbättrar gårdens likviditet, meddelar Livsmedelsverket.

ÅPF-medlemmar deltar i veckoslutets lagtingsval på Åland

Nu på på söndag den 15 oktober väljs Ålands nya lagting för de kommande fyra åren samt nya fullmäktigeledamöter i de sexton kommunerna.

SLC - Funktion1
Personer med funktionsnedsättning ses nu som en resurs i Frankrike

Då det saknas personal inom jordbrukssektorn i franska regionen Bretagne, satsas det nu på att integrera personer med funktionsnedsättning. De är ofta arbetslösa.

SLC - Betskord1 Okt23 Nvk
Odlar första gången sockerbetor: ”Skörden ser väldigt bra ut!”

Thomas Björklöf från Karis har odlat sockerbetor för första gången. Nu är upptagningsarbetet i gång, och alla indikatorer pekar på grönt. Trots att upptagningen störs av det regniga vädret ser Björklöf sockerbetan som en stor möjlighet – framför allt i osäkra tider.

SLC - Kalskord1
”Skaplig kålskörd, men priserna kunde vara bättre”

De österbottniska kålodlarna har varierande erfarenheter av årets odlingssäsong. Vallvikodlaren Andreas Örn säger att höstens resultat är helt skapligt. Kollegan Mikael Segerstram i Socklot kommer i sin tur att minnas de mycket svajiga väderhållandena under 2023.