SLC - Stipendium1 Okt23 Ct
Hemmanet Ab fick betydande stipendium

För femte gången har Tack till producenten-stipendier delats ut. Hemmanet Ab i Övermark är ett av fem lantbruksföretag som tilldelades stipendiet på 10.000 euro för bland annat utvecklandet av så kallade ekosystemtjänster.

SLC - Ff194846 29C1 405F Bfac 77D4126806D6
EU utreder konsekvenserna vid en anslutning av Ukraina

Den europeiska unionen har börjat förbereda en anslutning av Ukraina. Enligt rådets ordförande Charles Michel kan det gå vägen, om Ukraina gör sina läxor. Landet skulle bli den överlägset största mottagaren av jordbruksstöd med en fjärdedel av kakan.

SLC - 44905Cba Bb13 4A1F Bfb2 E28Fbfcfdda6
Miljöavtal som främjar jordbruksnaturen förenhetligas

Inför den nya CAP-perioden har man för de miljövårdsavtal som främjar jordbruksnaturen preciserat villkoren för hur områden som berättigar till stöd ska avgränsas. Terrängbesiktningar av avtalsobjekt pågår för tillfället, meddelar jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Utskott3 Okt23 Ct
Försämrad kvalitet kan leda till brist på utsäde nästa år

I Österbotten blev spannmålsskörden bättre än förväntat. Men utmaningarna är ändå många. Kvaliteten har lidit på grund av regn och en del partier duger inte ens som foder. Det kan också bli brist på utsäde nästa år, konstaterar ÖSP:s spannmålsutskott.

SLC - Lpx 00120015
Fortsatt tillstånd för glyfosat behandlas på fredag

Denna veckas fredag kommer EU:s ständiga kommitté för växter, djur, livsmedel och foder att ta ställning till ett fortsatt tillstånd för glyfosat. Enligt förslaget borde tillståndet gälla för tio år framåt, till hösten 2033.

SLC - Budget2024
Budgetpropositionen säkerställer genomförandet av CAP-planen

I budgetproposition för 2024 föreslås för jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde anslag på sammanlagt 2,65 miljarder euro, vilket innebär en minskning med 16,2 miljoner euro jämfört med den ordinarie budgeten för 2023, meddelar ministeriet.

SLC - 9A872300 93A2 4C8C 9087 B7Ee807E75Fd 1
Nya krafter tar över klimatpolitiken inom EU

EU-parlamentet gav senaste vecka grönt ljus för förändringar inom EU-kommissionen. Holländaren Wopke Hoekstra blir klimatkommissionär medan slovaken Maroš Šefčovič ska ansvara för EU:s gröna giv.

Lagringsstöd för trädgårdsprodukter kan sökas i Viputjänsten 1-16.11

Lagringsstöd för trädgårdsprodukter kan sökas i november via e-tjänsten Vipu. Kontrollera att uppgifterna om din beställning och rätten att uträtta ärenden är korrekta i Viputjänsten, uppmanar Livsmedelsverket.

SLC - Faltdag1 Okt23 Nvk
Skördevolymerna skall lyftas i Nyland

Förra veckans fredag ordnades fältvandringar i Västra Nyland. På Västankvarn synades olika markförbättringsväxter och på Mörsbacka gård förevisades försök med höstoljeväxter. Fältvandringen utgjorde en del av projektet ”Satotason nosto Uudellamaalla” som strävar efter att höja skördenivåerna i Nyland.

SLC - Rotrest1 Okt23 Ct
Fritt fram att gödsla foderspannmål med rötrester från Stormossen

Från och med nu tillåter Atria sina producenter att gödsla med rötrester i foderspannmål. Det gläder avfallsbolaget Stormossen som bjöd in jordbrukare för att marknadsföra rötresterna som är ett gratis alternativ som gödsel eller jordförbättrande material.

SLC - Lpx 00161890
Förändringen av klimatet oroar bönder i hela världen

En bred majoritet av världens bönder betraktar den globala uppvärmningen som en svår och allvarlig utmaning för jordbruket, vid sidan av ekonomin. Det framgår av en global rundfrågning bland bönder i åtta länder på uppdrag av kemikoncernen Bayer.

Mindre fosforgödsling också på Åland

Den 1 oktober fick Åland nya gödslingsregler som framför allt begränsar användningen av fosfor.