Producentorganisationerna uppmanar alla som odlar vall att bärga en tredje ensilageskörd i år även om den inte behövs för eget bruk, meddelar MTK. Dessutom uppmuntras hela kedjan till samarbete för att se till att fodertransporterna når fram till de värst drabbade gårdarna.
Spannmålsskördearbetet har framskridit med fart i goda förhållanden. Höstsäden är så gott som tröskad i landets södra och mellersta delar. Tröskningen av vårsådd spannmål har också framskridit till slutrakan på de tidigaste odlingarna, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.
Trots regnet förra helgen är det fortfarande osäkert hur det blir med årets tredje vallskörd på Åland och hur det sist och slutligen blir med fodersituationen. Efter Ålands yrkesgymnasiums vuxenutbildning för jordbrukare har Michael Mattsson (till vänster) tillsammans med sin sambo tagit över hennes hemgård Bengtes på Åland. Överlåtaren Staffan Bengtz påpekar att man som bonde behöver vara uthållig som en maratonlöpare och inte får ge upp när det tar emot.
I augusti och september är risken för fårskador orsakade av varg som störst. Valpar börjar följa med honorna för att öva sig på jakt, och fjolårsvalparna har stötts bort för att de ska söka sig egna revir. Dessa vargar kan söka lätta byten på betesmarker, påpekar Finlands viltcentral i ett pressutskick.
Naturresursinstitutets forskare önskar att odlare som observerat gammafly i sina odlingar i år rapporterar om förekomsten.
Ett omfattande gipsprojektet för Vanda å drar igång under förhösten, meddelar John Nurminens stiftelse. Vid Vanda å ska närmare 3.500 hektar åkermark behandlas med jordförbättringsgips och vid Borgå å ska drygt 70 hektar behandlas.
På årets trädgårdsmässa i Lepaa presenterade flera utställare nya produkter för en mera hållbar trädgårdsproduktion.
Odlingen av bondböna kunde inriktas efter användning, om det fanns flera sorter att välja på. Naturresursinstitutet har i sommar försöksodlat tolv sorter. Odlingen i Lepaa förevisades i samband med trädgårdsmässan förra veckan.
Fruktträdskräfta har blivit ett allt större problem för fruktodlare i Finland och övriga Europa under det senaste årtiondet. På Naturresursinstitutet Lukes enhet i Pikis undersöker Irene Karlstedt (från vänster), Tuuli Haikonen och Ilona Varjus hur olika äppelsorter klarar av sjukdomsangrepp.
Årets åländska äppelskörd ser ut att bli normalstor och ha mycket bra kvalitet trots att den extremt torra sommaren har medfört problem också för äppelodlingarnas sparsmakade droppbevattning. I år har jag tvingats pumpa in saltvatten i flera bevattningsdammar, säger äppelodlaren Simon Lindblom, 36, i Finström Torrbolstad.
På familjen Alitalos äppelvingård Ciderberg Oy i Lojo har det odlats äppel sedan början av 1970-talet. Vin- och cidertillverkningen startade redan 1996 efter att Finland gått med i EU och det blev möjligt att starta vingårdar i Finland.
Biodlaren Hannu Torkkel i Lojo har omkring 200 bisamhällen på 26 olika ställen i Lojo. För närvarande kör han runt under förmiddagarna och samlar in honung och på eftermiddagarna slungas honungen. Trots den torra och exceptionellt varma sommaren väntas honungsskörden bli medelmåttig med en genomsnittlig skörd på 40 kilo per bikupa.