SLC - Kolodling
Kolodling kan stimulera till skadlig landgrabbing

Den europeiska unionen vill främja hållbar kolanrikning i jordbruksmark i form av kolodling. För att lagra kolet i jorden möjligast länge, borde bonden arbeta med metoder som skyddar jorden. Detta måste givetvis löna sig för bonden.

SLC - Narmatsdagen Webb
300 öppna gårdar runt om i landet på Närmatsdagen 9.9

Den landsomfattande Närmatsdagen ordnas igen lördagen den 9 september då över 300 gårdar runt om i landet välkomnar besökare och säljer närproducerad mat direkt till konsumenterna. Livsmedelsverkets mål är att göra Närmatsdagen till en nationell festdag, där alla finländare kan besöka gårdar och uppleva landsbygdens livskraft.

Mjölkpriset i EU började falla redan vid årsskiftet

Mjölkpriset har fortsatt att falla i de flesta av EU:s medlemsländer. I februari betalade mejerierna i de 27 medlemsländerna i medeltal 53,3 cent per kg mjölk till producenterna. Det var en minskning med fyra procent sedan januari.

SLC - Perttu Polonen 20230904 154338
Gott från Finland-märket firade 30 år

När Gott från Finland-märket firade sin 30-åriga historia i samband med Finländska matens dag den 4 september var det med blicken stadigt riktad mot framtiden. På plats var inbjudna gäster som representerade hela livsmedelskedjan från jord till bord, förvaltningen, nordiska samarbetspartners, forskare och givetvis en futurist.

SLC - Lage1 Sep23 Ct
Tröskningen har gått trögt på grund av regnen

Spannmålen har mognat i stora delar av Österbotten. Men på grund av ihållande regn har endast cirka 15 procent blivit tröskat i landskapet. Nu behöver vi uppehåll, konstaterade ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas i tisdags, vilket prognosen då faktiskt utlovade.

SLC - J Wojciechowski
EU:s jordbrukskommissionär vill stoppa lantbruksdöden

EU:s jordbrukskommissionär polacken Janusz Wojciechowski är bekymrad över den eskalerande lantbruksdöden.Vid sitt besök i Finland nyligen tog han upp den negativa utvecklingen och påpekar att det inte kan fortsätta på det här viset.

SLC - 734Daf1F Df9B 4A20 9F91 C58F7635Dd46 W 960
ASF har påträffats i mellersta Sverige

Afrikansk svinpest påträffades på onsdagen i ett prov från ett dött vildsvin i Sverige. Fyndplatsen befinner sig strax sydost om Fagersta kommun i Västmanlands län. Myndigheterna har börjat utreda hur smittan har kommit till Sverige.

Investeringar vid nötgårdar kan nu fortsätta

Under jord- och skogsbruksministeriets ledning har man med tanke på EU:s förordning om avskogningsfria produkter sett över situationen för de nötkreaturs- eller mjölkboskapsgårdar som enligt närings-, trafik- och miljöcentralernas uppgifter under de två senaste åren har genomfört, påbörjat, eller planerat investeringar. Vid denna granskning har inga sådana bygginvesteringar inom nötkreatursskötseln observerats som skulle leda till sådan avskogning som avses i förordningen om avskogningsfria produkter.

EU:s agrarministrar pratade teknik i Spanien

EU:s agrarministrar möttes denna vecka i spanska Córdoba för att diskutera den tekniska utvecklingens roll för övergången till en hållbar jordbruksproduktion. Finland representerades vid det informella ministermötet av statssekreterare Päivi Nerg.

SLC - Ministern 1280X720
EU utreder förändringar i vargens skyddsstatus

EU-kommissionen överväger lättnader i vargens skyddsstatus. Inom kommissionen medger man att vargen har blivit en fara för boskapen och potentiellt också för människor i vidsträckta regioner.

SLC - Rapport Sep1
Regnen har stört skördearbetet

Under slutet av augusti har vi fått rikliga regn särskilt i västra och södra Finland, Tavastland och Birkaland. Augustiregnen har varit rikliga också i Österbotten och Södra Österbotten. De tunga regnen har fått stråsäd att lägga sig och åkrarna bär inte längre särskilt bra på alla ställen, skriver ProAgria i sin växtodlingsrapport.

SLC - Dsc 4710
Tullfri Ukrainsk kyckling hotar europeiska fjäderfäproducenter

Fastän Frankrike stöder Ukraina i kriget mot Ryssland, ryter nu franska kycklingproducenter till mot EU:s plötsliga beslut att låta ukrainsk kyckling importeras utan tullavgifter.