Arbetsgrupp bereder fond för ersättning vid salmonella på svingårdar

Jord- och skogsbruksministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att bereda en modell för riskhantering genom vilken svinsektorns skadeskydd när det gäller salmonella ordnas via en fond utanför statsbudgeten. Förslaget är att de kostnader och förluster som salmonella orsakar på svingårdar ersätts ur fonden.

SLC - Lonsamhet2023
Trenden för jordbrukets lönsamhet vänder nedåt

Enligt Naturresursinstitutets (Luke) prognos, kommer jordbrukets lönsamhet att försämras jämfört med föregående år. Enligt prognosen kommer gårdarnas genomsnittliga företagarinkomst för år 2023 att vara 16.500 euro.

SLC - Dsc09202
Åländsk kick-off för bondeprojekt

Projektet Farmer Time Finland i svenska Österbotten fick stor synlighet på Åland förra veckan i samband med kick-offen för fortsättningen på Ålands producentförbunds kampanj ”Sätt Åland på tallriken”.

SLC - Abry1
Ung fransk jordbrukare: Vi lyder inte alltid våra myndigheter

Att den franska revisionsrätten uppmanat landets jordbrukare att reducera antalet nötkreatur för att uppnå klimatmålen, tar unga Océane Abry överraskande med en klackspark. – Vi har ju vårt ‘’franska undantag’’, förklarar den 29-åriga uppfödaren och lantbrukaren, som är favorit inför tävlingen ”Jordbrukarnas frön” nu i september.

SLC - Potforsok1 Aug23 Ct
Potatisodlarna bekantade sig med nya sorter

Orla, Pondus och Larissa. Det är potatissorter som sticker ut i ProAgria Lantbrukssällskapets sortförsök i år. Förra veckan presenterades resultaten i Jeppo och Kristinestad. Årets potatisskörd ser också ut att bli normal i Österbotten.

SLC - E8944A8C 7700 4047 8Fa4 Ec833F384143
Förändrat köpbeteende pressar Arlas producentpris

Första halvåret 2023 präglades av hög inflation, fallande priser på världsmarknaden för mejeriprodukter och ett förändrat konsumentbeteende. Detta drog ner Arlas resultat, meddelar koncernen.

SLC - Lpx 00153516
EU producerar mer mjölk trots låga producentpriser

Under det första halvåret 2023 utvidgade de europeiska mjölkgårdarna sin produktion med i medeltal 0,7 procent. Ännu i december 2022 betalade EU-mejerierna upp till 58,3 cent per kilogram mjölk. Sedan dess har priserna fallit brant i praktiskt taget hela EU.

SLC - Mjolkpris3 Aug23 Ct
Sjöskog: ”Oväntad stor sänkning av mjölkpriset”

Att det skulle komma en sänkning av mjölkpriset var väntat. Men att Valio nu meddelat om en sänkning på hela fyra cent kom som en överraskning. Med den tidigare sänkningen i våras innebär det ett stort ekonomiskt bakslag för mjölkgårdarna.

SLC - Mjolk Mikael Osterberg
Finland följer efter Europa – mjölkpriset är på väg neråt

Finland väntas följa den europeiska trenden av kraftigt sjunkande mjölkpriser för producenterna. Från en toppnotering på upp till 58,3 cent i december 2022 har mjölkpriset rasat i EU – sedan årsskiftet med ca 15 procent.

SLC - Fonterra 225093
Avtal med Nya Zeeland kan påverka mjölkpriset i EU

Efter långa förhandlingar har EU och Nya Zeeland undertecknat ett frihandelsavtal. Avtalet öppnar möjligheter för tullfri export av mjölk från Nya Zeeland till EU. Det nya handelsavtalet oroar mejerier och bönder i EU.

SLC - Img 20190704 Wa0000 Ao
Finländska matens dag firas 4.9

Varje dag är Finländska matens dag – men festdagen uppmärksammas lite extra den 4 september då alla finländare är inbjudna att fira.

En del av gårdarna har ännu inte ansökt om de stöd de har rätt till

Från och med i år är det mer flexibelt än tidigare att ansöka om åkerstöd, då man vid behov kan göra ändringar i sin stödansökan under hela växtperioden. Till exempel har cirka 450 gårdar som skulle kunna få omfördelningsinkomststöd inte ens ansökt om det, påtalar Livsmedelsverket.