Varg rev får i norra Lovisa

I söndags dödade en varg sex får och skadade flera därtill i Kungsböle i norra Lovisa.

SLC - Copernicus Spain 20230811 Heatwave In The Iberian Peninsula
Svag skörd efter torr hetta på många europeiska åkrar

Europa har genomlidit en ovanligt het sommar. Juli 2023 blev den historiskt sett hetaste månaden sedan de meteorologiska upptäckningarna inleddes. Havsvattnets temperatur steg likaså till rekordhöga värden.

SLC - Socker7 Aug23 Ct
Allt fler odlar sockerbeta – och fler odlare ryms med

Allt fler odlare får upp ögonen för sockerbetan som en lönsam gröda. Arealen ökade i år och gör det troligen nästa år också. En stor fördel för odlarna är att branschavtalet för nästa år blev klart redan för en tid sedan. Men det finns också många utmaningar.

SLC - Lpx 00159518
Grisproduktionen backar kraftigt i både Danmark och Tyskland

Grishållningen förlorar i attraktivitet hos danska bönder. Enligt den senaste statistiken har de danska grisbesättningarna i genomsnitt reducerats med nästan tio procent under det gångna året. Tyskland följer samma trend.

SLC - Adler1 Aug23 Ct
Budskap till ministern: Sluta strida och verkställ regeringsprogrammet

Förra veckan var Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz (Sfp) på besök i Österbotten. Ett av besöken gick till WestFarm i Malax där budskapet till honom var tydligt: Regeringen ska sluta strida internt och börja verkställa programmet.

SLC - Vall1 Aug23 Ct
Försenad andra vallskörd för en del producenter i Österbotten

Vanligen brukar den andra vallskörden tas senast i slutet av juli i Österbotten. Men på grund av den mycket rikliga nederbörden är en del mjölkproducenter inte klara med arbetet. Vädret har ställt till det, säger Niklas Andersson och Mikael Österberg i Kimo.

SLC - Lpx 00131163
Barnen på landet hålls friska med djur

Barn som växer upp på landsbygden och tillbringar mycket tid utomhus mår bättre än barnen i stadsmiljöer. Ett umgänge med djur bidrar till att stärka immunsystemet. Det bekräftar en irländsk studie.

SLC - Dsc09074
Byråkratin stoppade åländskt digitalt betesprojekt

Efter nästan två års kamp mot landskapsförvaltningens byråkrati ger Ålands Hushållningssällskap upp sitt försök att testa hur digital stängsling med hjälp av GPS-styrda halsband skulle fungera på Åland. Styrelsens ordförande Carin Holmqvist anser att miljöbyrån medvetet förhalat ärendet för att stoppa projektet.

SLC - Influ3 Aug23 Ct
Fågelinfluensan ökar oron för fjäderfä- och pälsproducenter

Fjäderfäproducenter är extra vaksamma nu när fågelinfluensan har spridits. Men några större åtgärder har de inte behövt vidta. Vi upprätthåller redan en god hygien, men klart man är lite extra spänd, säger Tobias Dahlblom, ordförande för ÖSP:s äggutskott.

FAO:s matprisindex föll med tolv procent på ett år

FAO:s globala prisindex för livsmedel steg med 1,3 procent i juli månad 2023 efter ett sju månader långt prisfall utan avbrott. Enligt FAO berodde trendvändningen framför allt på uppsägningen av Black Sea Grains-initiativet.

Varg rev får i Tervik i Lovisa

Fyra får på bete revs av en varg i Tervik i västra Lovisa natten mot måndag. Fåren betade ett område nära Tervik säteri.

SLC - Lpx 00095055
Danmark stöder fler unga bönder

De danska bönderna blir äldre och färre. Landets jordbruksminister Jacob Jensen har därför aviserat nya ramvillkor som ska locka ungdomar att välja en karriär inom jordbruket. Intresset för lantbruksutbildning är stort och det vill regeringen ta vara på.