SLC - Naturens Dag Banneri2023 16 Sv
Ännu hinner du anmälan din ekogård till Naturens 26.8

Finska naturens dag firas lördagen den 26 augusti 2023. Då inbjuds ekogårdar att öppna sina dörrar för allmänheten för att fira naturens egen dag och visa hur mat produceras enligt ekologiska metoder.

SLC - Lula Leyen P061375 12691
Mercosuravtalet är färdigt men Sydamerika tvekar ännu

Frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur är i princip färdigt att undertecknas. Båda parterna eftersträvar en överenskommelse men det sydamerikanska blocket med Brasilien i spetsen försöker ännu kräva eftergifter från Bryssel.

Åkerjakten på grågås och kanadagås inleds

Jakten på grågås och kanadagås inleds på åkrar den 10 augusti. Med den tidigarelagda jakten vill man förhindra skador på odlingar och möjliggöra nyttjandet av viltresursen, uppger Finlands viltcentral.

SLC - Dbv 236
FAO-expert varnar EU för halverat växtskydd

EU-kommissionens förslag att radikalt reducera användningen av kemiska växtskyddsmedel och gödsel har väckt berättigad oro inom jordbruket. En expert vid FN-organisationen FAO befarar svåra konsekvenser för matsäkerheten.

SLC - Ekroos1 Juli23 Nvk
Johan Ekroos: ”Agroekologi innebär helhetstänk”

Johan Ekroos forskar i agroekologi. För honom innebär agroekologi ett holistiskt sätt att betrakta jordbrukaren och det ekosystem denne verkar i.

SLC - Mats Nylund Liggande
SLC:s Mats Nylund oroad över hur det går för jord- och skogsbruket om regeringen faller

SLC:s förbundsordförande Mats Nylund oroar sig för hur det går för det som uppnåtts för jord- och skogsbruket i regeringsprogrammet om regeringen faller.

SLC - Ok5Jun23Ct
ÖK:s traditionella grillfester lockade över tusen personer

Österbottens kötts traditionsenliga grillfest lockade än en gång över tusen personer. Producenterna och deras familjer stortrivdes i Lillby och Molpe.

SLC - Dsc6569
Soliga miner på regnig fältdag

Med inriktning på växtodling lockade Lantmännen Agros fältdag nyfikna till försöksgården förra veckan.

SLC - C8546D45 Ac43 4F92 8C2F 1Dc899224Cbb
Ukraina vill skeppa spannmål via Kroatien

Ukraina har hittills haft möjlighet att skeppa ut exportspannmål via egna hamnar i Svarta havet med stöd av spannmålsavtalet med Ryssland. Moskva sade nyligen upp avtalet och stoppade huvuddelen av exporten. Nu ska spannmålen skeppas via Kroatien.

SLC - Efsa Csm A9Adc947437F15573370077B598Abb80Ea068C8C 000B68A7E5
Efsa ser inga risker för insatsen av glyfosat

EU-kommissionen ska i höst ta ställning till en förlängning av tillståndet för glyfosat. Experterna inom EU:s matmyndighet Efsa ser inga problem med den aktiva substansen. EU:s jordbruksministrar diskuterade problematiken denna vecka.

SLC - Timmermans Restauration P058476 827581
EU-kommissionen vill lätta på föreskrifterna för genteknik

Det ska bli lättare att introducera genetiskt modifierade grödor i det europeiska jordbruket. EU-kommissionen har presenterat ett förslag till nya regler för förädling av odlingsväxter via genredigering.

SLC - Pflanzenschutz Bmel Trecker Bringt Pflanzenschutzmittel Aus 1
Glyfosat uppfyller säkerhetskraven i EU

Växtskyddsmedel med glyfosat fyller EU:s säkerhetskrav framgår av en preliminär rapport från Efsa. Därmed kunde EU-tillståndet för ogräsmedlet förnyas redan i september.