SLC - Suojavyohyke Kolari Minna
Inför stödansökan: Precisionsinsatser för vattenvård kan göras bättre

EU:s nya programperiod CAP27 började vid ingången av 2023. Den nya programperioden för med sig förändringar av jordbrukarstöden, men innehåller också möjligheter att påverka miljöns tillstånd effektivare än förut. En precisionsinsats går ut på att denna vår anlägga nya skyddszoner – men under nya kriterier.

SLC - Kvarken1
Nu har ”Österbotten på tallriken!” lanserat sin hemsida

Projektet ”Österbotten på tallriken! – Pohjanmaa lautasella!” har nu lanserat sin hemsida. Där kan man utöver allmän information om projektet även ta del av den österbottniska gårdsbutikskartan som snart har närmare hundra adresser.

SLC - Soderfjarden3
Digitala mätstationer håller koll på Söderfjärden

Målet är att optimera bevattningen, dräneringen och magasineringen av vatten. Det aktuella vattenhanteringsprojektet på Söderfjärden tog i slutet av maj ett klart steg framåt då elva digitala mätstationer installerades i området.

SLC - Dsc08845
Borrbrunn tryggar grönt för Grunérs

Regnet skrämde bort nästan alla förhandsbokade besökare när ÅTH-producenten Pontus Grunér i söndags skulle demonstrera sin grönsaksodling under evenemanget Åland Grönskar. Men regn är ju bara bra oss för odlare, påpekar Pontus och berättade hur Södergårds i Vårdö Vargata av en ren slump hittade en borrbrunn som vid behov räcker till också för bevattning.

SLC - Dsc08823
Ovissheten stor kring nya krav på naturbeten

Den nya programperiodens regelverk kring naturbeten på Åland och skötseln av dem har skapat stor osäkerhet hos många åländska jordbrukare. Till dem som tvekar och just nu siktar på att ansöka om stöd för naturbeten kanske först nästa år hör mjölkbonden Frej Bomanson i Saltvik. Men det är ingen självklarhet att man kan ansöka om stödet nästa år om man inte ingått ett femårsavtal.

Nytt stöd för naturbeten

Från och med i år har jordbrukare möjligheter till ett nytt och högre naturbetesstöd som heter riktade skötselåtgärder på naturbeten.

SLC - Mosa Meat Burger 2013
Utsläpp från labbkött upp till 25 gånger större än från konventionell köttproduktion

Ny forskning sammanställd vid University of California visar att labbkött kan förorsaka klimatutsläpp som är upp till 25 gånger större än de som uppstår vid konventionell köttproduktion. Labbköttet är dessutom ytterst kostsamt att framställa och snarast omöjligt att massproducera.

Producentorganisationen Suomen Vilja-Aitta grundas

Nu håller landets första producentorganisation inom spannmålsbranschen, Suomen Vilja-Aitta, på att grundas.

SLC - Rol 1937263 Skog Mossor
MTK och SLC: Skicka restaureringsförordningen för en ny beredning

MTK och SLC uppmanar EU:s beslutsfattare till realism i beslutsfattandet. Parlamentet och rådet måste sätta ner foten mot kommissionen, som styrs av ideologi och inte lyssnar på medlemsstaterna. I synnerhet EU:s restaureringsförordning måste nu skickas tillbaka för ny beredning.

Den nya naturvårdslagen träder i kraft den 1 juni

Nytt i naturvårdslagen är till exempel starkare skydd av naturtyper genom strikt skydd, frivillig ekologisk kompensation och försiktighetsprincipen. Naturvårdslagen är ett av de viktigaste verktygen för att värna om den biologiska mångfalden i Finland, säger Miljöministeriet i ett pressmeddelande.

SLC - P061153 238227
EPP: Förslaget om naturrestaurering gränsar till galenskap

EU-parlamentets konservativa EPP-grupp avvisar EU-förslaget för återställande av naturen. EPP kan i egenskap av största politiska grupp möjligen stoppa kommissionens kontroversiella förordning i den förestående omröstningen i juni.

SLC - Ekofrance1
Slut på guldåldern för ekologisk mat?

Efter år av tillväxt hotas den ekologiska matsektorn nu av en enorm kris. Nu kräver de franska ekologiska bönderna och återförsäljarna tiotal miljoner i subventioner av staten. Nedgången är bara början på en europeisk trend, tror torghandlaren Patrick Dumont utanför Paris.