SLC Nyland oroar sig för avbytarservicen

Husdjursgårdarnas antal minskar och det blir allt längre avstånd mellan dem. Då husdjursproducenterna har ledigt är det svårare än förr att få en bra avbytare att sköta om djuren. SLC Nylands fullmäktige, som hade vårmöte på Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA 13 april oroar sig för att avbytarservicen skall kunna erbjuda avbytare i framtiden så att producenterna får ett avbrott i vardagen.

SLC - Lpx 00069901
Frivilliga företagshälsovården – vad kostar den efter reformen?

I och med reformen av social- och hälsovården har en del gårdar blivit utan företagshälsovård då kontrakt med stad och kommun sagts upp. Någon kanske grubblar över hur företagshälsovården fungerar. Vad gäller det att ta i beaktande då man upphandlar företagshälsovård? Och hurdana kostnader kan man vänta sig?

SLC - Lantman1
Lantmännen vill växa i Finland och siktar på förädling och export

Den svenska kooperativkoncernen Lantmännen gjorde rekordresultat förra året. Nu berättar koncernchef Magnus Kagevik och Lantmännen Cerealias chef Thomas Isaksson om organisationens framgång i Finland, hur jordbruket görs lönsamt och hur de ser på lantbrukets framtid.

Ansökningstiden för åkerstöd inleds den 8 maj

Jordbrukarna kan ansöka om åkerstöd enligt de nya villkoren i Vipu, e-tjänsten för jordbrukare, 8.5-15.6.2023. Stöd kan endast sökas på nätet, eftersom pappersblanketterna har tagits ur bruk, meddelar Livsmedelsverket.

Nya Zeeland förbjuder sjötransport av boskap

Nya Zeeland har definitivt förbjudit alla sjötransporter av levande boskap. Ett beslut som fattades redan förra året har nu trätt i kraft. Boskap och andra nyttodjur får numera endast transporteras med flyg.

SLC - Ilkka Pohjamo 1200
Ilkka Pohjamo ny VD för Faba

Agronom Ilkka Pohjamo blir ny VD för andelslaget Faba. Pohjamo kommer till Faba från Valio där han jobbat sedan 2016.

Under oktober-januari fördubblades importen av gurkor

Den dyra elektriciteten påverkade under vintern tillgången till inhemska gurkor och tomater. Tullen intensivövervakade därför importerade gurkor och tomater vid årsskiftet 2022-2023. Enligt Tullens statistik importerades det under oktober-januari dubbelt så mycket gurkor som under samma tidsperiod 2021-2022.

SLC - 26731148636 Dbd9410C92 O
Spanien begär EU-stöd mot torka

Spanien ansöker om krispengar från EU för att stöda bönder som lider av den extrema torkan i landet. Landet hotas av en ny katastrof med ständiga temperaturrekord och sinande vattenreservoarer.

Ryssland hotar att lämna spannmålsavtalet

Avtalet mellan Ryssland och Ukraina om export av spannmål via Svarta havet är igen i farozonen. Avtalet löper fram till den 18 maj och har förlängts flera gånger. Denna gång hotar Ryssland att säga upp avtalet med hänvisning till ”terrorattacker” mot Krim.

Växtskydd för åkergrödor ute nu

ProAgrias Växtskydd för åkergrödor 2023 har utkommit. Boken presenterar de växtskyddsmedel som finns på marknaden.

SLC - Dd0Aa1Af 5822 4C9C Ba42 Bc1E069835D9
Ukrainska agrarprodukter är ett problem för Östeuropa

Flera östeuropeiska EU-länder känner sig hotade av Ukrainas export av spannmål och andra jordbruksprodukter. De lokala producenterna befarar att ukrainska produkter ska pressa priserna under transporten genom deras egna hemmamarknader.

SLC - Var 1
Solen och värmen gav fart åt vårbruket

Vårbruket är i gång i södra Finland. Det vackra vädret i medlet av april med flera soliga och rekordvarma dagar fick odlarna att köra ut på åkrarna med sina traktorer.