SLC - Dc Horsens 074
Grisbrist stänger danskt storslakteri

Den danska slakterikoncernen Danish Crown har problem med en snedvriden marknad i både Danmark och Tyskland. Produktionen av slaktgrisar har minskat dramatiskt och slakterierna dras med överkapacitet. Koncernledningen har därför beslutat att stänga slakteriet i Sæby i Nordjylland.

SLC - 2022 09 22 Virve Stahl Kahvimaa Kosteikko 3
Lantbruksfårorna ska förbättras inom VALUME II-projektet i Raseborg, Sjundeå och Kyrkslätt

Inom Västra Nylands vatten och miljö rf:s (LUVY) nya VALUME II-projekt byggs tvåstegsdiken och våtmarker. Med konstruktionerna strävas efter att skapa bättre förutsättningar för lantbrukets verksamhet inför klimatförändringen samt att öka naturens mångfald.

LPA: För att trygga självförsörjningen måste lantbruksproducenterna orka

Fjolåret var exceptionellt i Europa. Ländernas självförsörjning på livsmedel och producenternas betydelse framträdde. Nu är det rätt tid att etablera verksamheten som projektet Ta hand om bonden bedriver för att stöda lantbruksföretagarna så att de orkar i arbetet, konstaterar LPA:s verkställande direktör Backman.

Investeringsstöd och startstöd för unga har börjat – investeringar i ladugårdar skjuts upp

Ansökningarna om investeringsstöd för jordbruk och startstöd för unga jordbrukare har börjat. Jord- och skogsbruksministeriet rekommenderar att jordbrukare fördröjer kommande byggprojekt för nötkötts- och mjölkproduktion om träd måste fällas i skogen på produktionsbyggnadens tomt eller byggplats.

SLC - Skull6 Mar23 Ct
Snart lämnar Skullbacka över stafettpinnen som vd för Närpes Grönsaker

Mycket har hänt på Närpes Grönsaker under de elva åren som Stefan Skullbacka suttit vid rodret. Packeriet har investerat stort, utvecklat nya produktsortiment och byggt ett starkt varumärke. Snart går den verkställande direktören i pension – och har siktet inställt på husbilen.

SLC - Prem1 Apr23 Ct
22 nya hundratonnare i Österbotten

Det finns många duktiga mjölkproducenter i Svenska Österbotten. Det visar redogörelsen för de gårdar som är med i produktionsuppföljningen och mjölkgårdsrådgivningen inom ProAgria Lantbrukssällskapet.

SLC - Steak Von Mirai Foods 71792
Schweizare producerar saftiga biffar i en bioreaktor

Tjocka, saftiga och mörkröda nötbiffar måste inte längre härstamma från slaktade nötdjur. Det schweiziska uppstartföretaget Mirai Foods har utvecklat en ny teknologi som ska göra det möjligt att producera möra, smakliga och mörkröda biffar i en bioreaktor.

Danmarks matexport slog nytt rekord 2022

Fjolåret blev ett nytt rekordår för Danmarks livsmedelsexport. Danmarks samlade matexport ökade med 13,3 procent.

SLC - Img 9813
SLC Nyland: Säkerställ att det du odlar också har en åtgång

SLC Nylands åkerväxtutskott med ordförande Kim Forsman i spetsen hälsar att då läget är osäkert på spannmålsmarknaden lönar det sig att endast odla sådant som man är säker på att man får sålt. Åkerväxtutskottet skulle gärna se att mängden kontraktsodling skulle öka.

SLC - Mjolkrobot Kor Ah
PTT:s lönsamhetsprognos: Tillfälligt andrum på kort sikt – svag lönsamhet på lång sikt

Lönsamheten inom jordbruket förblir svag bedömer Pellervo ekonomisk forskning PTT i en prognos för jordbrukets och livsmedelsindustrins utsikter 2023-2024, som publicerades på onsdagen.

SLC - Lpx 00013403
EU-revisorerna efterlyser alternativ till djurtransporter

Mer än en tredjedel av djurtransporterna varar längre än åtta timmar och det är långtifrån självklart att normerna efterlevs. EU:s revisorer frågar sig om reglerna för djurtransporter förändras i rätt riktning. Varje år transporteras miljarder nötkreatur, grisar, får, getter, fjäderfän och hästar till och från EU för avel, slaktuppfödning eller slakt.

SLC - Candia Lait
Prisnivån tvingar ekobönder i EU att sadla om

Ekobönderna i Mellaneuropa kämpar med växande svårigheter. Kriget i Ukraina har skärpt situationen för ekologiska jordbruk i bland annat Tyskland, Österrike och Frankrike. Kostnadskrisen tvingar många ekobönder tillbaka till konventionell produktion.