SLC - Img 7334
EIP-projektet Söderfjärden presenterades

Aktuell rural innovationsverksamhet i Sverige och det aktuella EIP-projektet för att säkra den framtida matodlingen på Söderfjärden var i fokus under den svenskspråkiga nätverksträffen på Spring 23-evenemanget i Tammerfors.

SLC - Getreidezug 246 001 Zog Am 1303433
Polen och Ukraina enades om transit för ukrainsk spannmål

En grupp östliga EU-länder med Polen i spetsen har stoppat transittrafiken med spannmål och andra agrarprodukter från Ukraina till exporthamnar i Östersjön. Polen och Ukraina lyckades på tisdagen bilägga tvisten. Spannmålen får igen passera Polen.

18.000 mjölkkor dog efter explosion på USA-gård

En katastrofal explosion på en stor mjölkgård i USA-delstaten Texas har dödat 18.000 mjölkkor på en gång. Enligt myndigheterna berodde olyckan sannolikt på överhettning i samband med ett tekniskt fel.

SLC - Junkar2 April23 Nvk
Ny vattenrestaureringsplan för Junkarsborg skall sätta stopp för dränkta åkrar

Hösten 2021 observerade markägarna längs Svartån att någonting inte stod rätt till eftersom åvattnet svämmade över på åkrarna. Det rörde sig om ett vattenrestaureringsprojekt vid Junkarsborg som genomförts i all tysthet och slagit slint. Nu har en ny plan utarbetats tillsammans med markägarna för att åtgärda vattenregleringen och förbättra åns livsmiljöer.

SLC - Info3 Apr23 Ct
Stort intresse för att lära sig mera om de nya stöden

Som bäst ordnas stödinfon runtom i Österbotten och hittills har hundratals jordbrukare deltagit. I och med att en ny programperiod gäller finns mycket nytt att ta in. Tillfället i Kronoby lockade över hundra deltagare.

Gips över 100 hektar ska skydda åländska vatten

I fjol spreds det gips över bara 12 hektar åländska åkrar, men i år är intresset nästan tiofalt större när sju jordbruksföretag har anmält 35 skiften på sammanlagt 100 hektar.

SLC - Mara1
Biogasproduktionen motsvarar 90 liter brännolja per dygn

Biogas var dagens tema då den ekologiska mjölkproducenten Bjarne Mara ställde upp med öppet hus i Vikby. Mara tog själv i bruk en biogasanläggning förra sommaren. Han är nöjd med resultatet även om det har funnits vissa barnsjukdomar i början.

SLC - E7A43892 481B 427F 95Fb 632Fc2Ce0257
Kostnadsstöd kan ansökas 1.6

Det temporära kostnadsstödet för jordbruk och vattenbruk ersätter företagen för prisstegringen på gödselmedel och el som orsakat förhöjda produktionskostnader. Stödet beviljas till yrkesmässigt verksamma utövare inom jordbruket och vattenbruket.

SLC - Vitkind
Rekordersättning för skador orsakade av fridlysta arter 2022

Närings-, trafik- och miljöcentralerna betalade 2022 sammanlagt cirka 5,1 miljoner euro i ersättning för skador orsakade av fridlysta djur. En ny lag som trädde i kraft i februari ska göra det lättare att förebygga skador och söka ersättning, uppger Miljöministeriet.

SLC - Kummin2 Apr23 Ct
Intresset för kummin ökar när spannmålspriserna sjunker

På grund av de låga spannmålspriserna lönar det sig att se över alternativen. Ett är kummin som inte bara är ekonomiskt vettigt att odla utan också ger biologiska kringeffekter. Vi har märkt ett ökat intresse, men det gäller att vara ute i god tid, säger Mark Engelholm, vd för Caraway Finland.

Oklart hur EU:s avskogningsförordning inverkar på boskapsgårdars nyinvesteringar

Jord- och skogsbruksministeriet rekommenderar senareläggning av byggprojekt inom nötkötts- och mjölkproduktionen, om projektet innebär att man är tvungen att fälla träd i skog på den tomt eller plats där man avser att bygga en produktionsbyggnad. Rekommendationen kommer att omprövas senast i maj.

Förskott på miljöersättning och ekologisk produktion betalas ut i november 2023

Livsmedelsverket börjar betala ut miljöersättning och ersättning för ekologisk produktion till gårdsbruksenheterna i november 2023.