Tillverkningen av grönsaksplattor för växthusodlare måste tryggas

Neovas dotterbolag Kekkilä-BVB har meddelat att de som en del av företagets effektiviseringsåtgärder kommer att stänga sin växtunderlagsfabrik i Haukineva. Det innebär att produktionen av grönsaksplattor, som är ett särskilt viktigt växtunderlag för odling av tomater och gurkor, upphör. Handelsträdgårdsförbundet och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC vädjar till bolagen om att trygga tillverkningen av grönsaksplattor för att ge växthusföretagarna möjlighet att testa andra växtunderlag och säkerställa kontinuiteten i den inhemska trädgårdsproduktionen.

Spannmål från Ukraina retar bönder i Östeuropa

Importerad spannmål till nedsatta priser från Ukraina förorsakar häftiga protester bland bönder i flera östeuropeiska EU-länder. Producenterna beklagar fallande priser och osund konkurrens, då tullfri ukrainsk spannmål väller in över gränserna.

Tillfälligt miljonregn för Ålands jordbruk

I årets första åländska tilläggsbudget finns 1 miljon euro som temporärt kostnadsstöd för jordbruket och vattenbruket. Staten har överfört pengarna till landskapet för att på Åland genomföra motsvarande åtgärder som på fastlandet.

Jordbruksstöd betalas ut i april

Sammanlagt cirka 164,5 miljoner euro betalas ut i nationella husdjursstöd, stöd för växthusproduktion, miljöavtal och lagringsstöd för trädgårdsprodukter i april meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Brandikuvat 2021 K Supermarket Mustapekka 34
Matpriserna faller för tolfte månaden i följd

Livsmedelspriserna i världen fortsatte att falla i mars för den tolfte månaden i rad, rapporterar FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO. Sedan mars månad i fjol har priset på livsmedel statistiskt sett fallit med 20,5 procent.

Regler klara för åländskt fraktstöd

Landskapsregeringen har nu fastställt principer för fördelningen av det transportstöd på 500.000 euro som finns i den åländska budgeten för 2022.

SLC - Thomas Lindroth
Viktigt med avtal för att trygga försäljningen av spannmål

Läget på spannmålsmarknaden, de nya CAP-stöden, lantbrukets kostnader och handelns matpriser låg i fokus då SLC Åboland och Finska Hushållningssällskapet höll sina vårmöten. SLC Åbolands ordförande Thomas Lindroth påminde i sitt öppningsanförande spannmålsodlarna om vikten av att göra upp odlingsavtal.

SLC - Lpx 00010741
EU påskyndar planerna för avvecklat växtskydd

Mer än en miljon EU-medborgare har undertecknat en petition för ett grönare jordbruk och en avveckling av det kemiska växtskyddet fram till 2035. Kommissionen hänvisar till den gröna given, som medför en skärpt lagstiftning.

SLC - Dsc08137
Tyska tips ska stoppa blodlusen på Åland

Den aggressiva och svårbekämpade skadegöraren blodlus (Eriosoma lanigerum) har etablerat sig i åländska äppelodlingar. På Ålands Hushållningssällskaps Minimässa Frukt 2023 i mars fick odlarna råd via nätet av den tyske professorn Roland Weber om hur man bäst tar kål på den invaderande blodlusen, som är en släkting till vår vanliga bladlus.

SLC - Lpx 00139305
Nya tider för Durra i Europa

I tider då temperaturen ökar och nederbörden minskar, odlas allt mer durra på de europeiska fälten. Sädesslaget är glutenfritt och behöver lite vatten. Durra hjälper staten att spara på bevattning, då det i ett varmt land som Frankrike räcker med regnvatten, säger lantbrukaren Eudes Coutté söder om Paris.

SLC - Wiesti 1 C Webben
Finnhästen hotas av utrotning

Med bara cirka tusen nya föl om året kan finnhästen klassas som utrotningshotad, konstaterar Jaana Peippo. Hon är husdjursspecialist vid NordGen, de nordiska ländernas gemensamma genbank och kunskapscenter för genetiska resurser. I samband med finnhästseminariet i mars berättade hon om det nordiska genbevarande arbetet och hur finnhästens framtid ser ut i ett genbevarande perspektiv.

SLC - Wiesti 3 A Webben
Finnhästen stambokförd i 130 år

Det målmedvetna avelsarbetet av det finska kallblodet, finnhästen, inleddes innan Finland var Finland. Stambokföringens 130-årsdag firades med ett seminarium i Kangasala 9 mars.