Utredning föreslår ökad veterinärutbildning och bättre arbetsmiljö för veterinärer

I en utredning föreslås en ökning av veterinärutbildningen och olika åtgärder för att öka branschens attraktionskraft. Utredningen hade beställts av undervisnings- och kulturministeriet samt jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Inga1
Jordbrukare bjöd på ärtsoppa i glada Ingå

Ingåborna lät sig väl smaka när de lokala lantbruksföreningarna bjöd på hemlagad ärtsoppa med rågbröd i lördags. Evenemanget ordnades på kyrkans parkeringsplats mitt i byn och tanken var att på ett positivt sätt lyfta fram lantbruket.

SLC - Biogas3 Mar23 Ct
Nu kan man tanka biogas också i Pedersöre

Vasa, Korsholm, Vörå, Jeppo, Jakobstad, Storkyro – och nu även i Pedersöre. Nätverket av tankstationer för biogas breder ut sig. I tisdags invigdes den senaste i raden i Edsevö. Det här är otroligt positivt, säger Niclas Sjöskog som haft gasbil sedan 2016.

FAO:s matindex föll för elfte månaden i rad

FAO:s globala matprisindex fortsatte att falla i februari för den elfte månaden i följd. Under de senaste tolv månaderna har indexet fallit med 18,7 procent sedan toppvärdet i mars 2022. Indexet för socker steg rejält under månaden.

SLC - Arsm3 Mar23 Ct
Nu avlöser årsmötena varandra – Maxmo först ut i Österbotten

I tisdags körde årets rumba av ÖSP:s lokalavdelningarnas årsmöten igång. Maxmo lokalavdelning var tillsammans med Replot-Björköby först ut. På Kvimo byagård diskuterades allt från riksdagsval till jordbrukarens ställning i livsmedelskedjan.

SLC - Ekostod1 Mar23 Ct
Förändringar i ekodjurstödet tvingar fram en intensivare djurhållning

Den ekologiska mjölk- och köttproducenten Jussi Murto-Koivisto räknar med att han får cirka 35.000 euro mindre i stöd i år. Bland annat minskar ekodjurstödet och alternativet för att kunna fortsätta är att öka djurmängden och ha en intensivare produktion. Det var knappast tanken från början, säger Jussi Murto-Koivisto.

SLC - 323130545 535985768484317 8051611154527934620 N
Franska ekobönder har hamnat i svår kris

I Frankrike har den ekologiska matproduktionen hamnat i allvarliga svårigheter. Ekologiska livsmedel är omtyckta, men nu hotar ett överutbud och låga priser. Producenterna tjänar för litet och har hamnat i knipa.

Förhöjningarna till produktionsstödet för mjölk betalas från och med 15.3

Livsmedelsverket betalar förhöjningarna enligt de slutliga stödnivåerna för produktionsstödet för mjölk 2022 till mjölkgårdarna från och med 15.3.

SLC - 25753491027 F01Cc2Efe4 O
Brittiska grönsaker kostar skjortan i butiken

Priserna på frukt och grönsaker har stigit markant i Storbritannien. Livsmedelsaffärernas hyllor gapar ställvis tomma. Men också i Mellaneuropa har turbulensen i viss mån nått grönsaksmarknaden.

SLC - Img 6520
Webbinarium om jordbruksnaturens mångfald

MTK och SLC gör för närvarande tillsammans med forskare från Naturresursinstitutet, Finlands miljöcentral och Helsingfors universitet upp en vägkarta för biologisk mångfald inom jord- och skogsbruket. Den 17 mars kl.10-12 bjuder MTK och SLC in till webbinarium i samarbete med Livsmedelsverket om Jordbruksnaturens mångfald – nuläge och framtid.

Lagen om djurvälfärd antogs av riksdagen

Den nya lagen om djurvälfärd träder i kraft den 1 januari 2024 och ersätter då den gällande djurskyddslagen och djurskyddsförordningen. Centrala ändringar som lagen medför är bland annat förbud mot att bygga båsladugårdar och grisningshäckar, förbud mot kirurgisk kastrering av grisar efter en övergångsperiod samt nya metoder för att ingripa mot så kallade hund- och kattfabriker, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Arvelan Maitotila 16 2 23 Drone2
Metan från ladugårdsluften omvandlas till koldioxid med plasmateknik

Nu påbörjar Valio och forskningsinstitutet VTT mätningarna i ett EU-finansierat forskningsprojekt för att omvandla metan till koldioxid med hjälp av plasmateknik. Det handlar om att fånga in metan från ladugårdsluft och bryta ner den till koldioxid som är mindre skadlig för miljön, uppger Valio i ett pressmeddelande.