Globala veteskörden blir större än beräknat

Det internationella spannmålsrådet International Grains Council räknar globalt med en rekordstor veteskörd. Ryssland, Kazakstan och Australien kommer sannolikt att exportera mer vete än beräknat.

Skärpta EU-regler för djurtransporter till sjöss

EU-kommissionen kommer att skärpa kraven på sjötransporter med levande boskap. Nya regler ska medföra effektivare övervakning. Fartyg som transporterar boskap måste uppfylla högre krav.

SLC - Pot1 Feb23 Ct
Potatispriserna på en fortsatt för låg nivå – ingen ljusning i siktet

Priserna på livsmedelsråvaror har stigit under det senaste året. Så även på matpotatis, men höjningen har enbart varit 12 procent. Ett medelpris på 21 cent per kilo räcker inte för att vi ska tänka positivt nu, konstaterar potatisodlaren Kaj Hemberg.

SLC - Djurvalfard Mg 7772
Norrback: Djurvälfärden och vargpolitiken tar behövliga steg framåt

– Det är en långkörare som gått i mål. Så kommenterar riksdagsledamot Anders Norrback (Sfp) den nya lagen om djurvälfärd som efter 13 år av beredning nu till slut kommer att ersätta den gamla djurskyddslagen.

SLC - Lpx 00069197
Efsa rekommenderar förbud mot hönsburar

Den europeiska myndigheten för matsäkerhet Efsa efterlyser betydande förbättringar av djurvälfärden i hönsfarmer. Det borde definitivt bli slut med burhållningen i EU, rekommenderar en ny rapport.

Världshandeln trotsade Rysslands angreppskrig

I samband med Rysslands angreppskrig mot Ukraina förutspådde handelsexperter omfattande problem för världshandeln. De värsta scenarierna uteblev trots allt. Den internationella ekonomin har varit robustare än väntat, hävdar WTO.

SLC - P060384 27046
Storbritannien och EU enas i tvisten om brexit

Den sega tvisten kring handeln mellan Storbritannien och EU är på god väg att biläggas. Det så kallade Windsoravtalet ska reparera de inflammerade handelsförbindelserna som uppstod för tre år sedan efter brexit. Den krångligaste tullbyråkratin ska avskaffas.

SLC - Matskolan Kati Laszka 3142
Matskolan lär barn om hållbar mat – anmälan öppnar

Matskolan – Ruokakoulu är ett lärorikt och roligt dagläger för barn. Genom att pröva på lär sig barnen matlagning, hållbara matvanor och vikten av motion & rörelse. Vid gårdsbesöket bekantar sig barnen konkret med matens väg från jord till jord. Matskolor ordnas av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runtom i Finland.

SLC - 1664385976302 20220928 Ep 136930 A Pb7 035
EU-parlamentet grälar om begränsning av pesticider

Den gröna gruppen i EU-parlamentet vill skärpa reglerna för så kallade farliga växtskyddsmedel inom jordbruket. Miljöutskottets föredragande, österrikaren Sarah Wiener (grön), vill rensa ut 80 procent av sådana medel fram till 2030.

Arla tar emot mjölkproducenter då Fazer lägger ner mejeri

Fazer meddelade senaste vecka att mejeriverksamheten vid fabriken i Koria läggs ner före slutet av augusti 2023. De flesta av de omkring 20 producenterna som drabbas av nedläggningen har skrivit på avtal med Arla.

SLC - Skord2022
Ärtskörden var rekordstor ifjol

Spannmålsskörden hösten 2022 var något större än den vanliga, det vill säga 3,6 miljarder kilo visar Naturresursinstitutets statistik. Och ärtskörden var rekordstor, cirka 92 miljoner kilo.

SLC - Gene3 Feb23 Ct
En generationsväxling ska också vara lycklig

I en generationsväxling ingår allt från ekonomiska frågor som beskattning till finansiering. Men för att den ska genomföras på bästa sätt måste också den mänskliga faktorn tas i beaktande. Alla testas känslomässigt och det är viktigt att processen påbörjas tid.