EU och Nya Zeeland ratificerar handelsavtal

Det färdiga handelsavtalet mellan EU och Nya Zeeland har lagts fram inför EU-rådet för ratificering. Avtalet väntas öka den bilaterala handeln mellan EU och Nya Zeeland med upp till 30 procent.

Vildsvinsstammen har minskat

Enligt Naturresursinstitutet (Luke) har beståndet av vildsvin minskat från beståndstoppen för två år sedan. I januari 2023 omfattade stammen i genomsnitt cirka 2.500 vildsvin.

SLC - 2Aa74532 Aff0 47Bd 8Bb0 4B5Ea4Ddd51B
Nytt bidrag för förebyggande av skador orsakade av fridlysta djur

NTM-centralens nya bidrag för förebyggande av skador orsakade av fridlysta djur, såsom vitkindad gås, kungsörn och fiskgjuse, kan sökas 21.2-31.3.

Den offentliga sektorn måste bära sitt ansvar för livsmedelskedjans kostnadskris

Livsmedelsmarknadsombudsmannen samt livsmedelskedjans intresseorganisationer Livsmedelsindustriförbundet ETL, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Finlands Dagligvaruhandel och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC anser att lösningarna på livsmedelsproduktionens kostnadskris och för att förbättra livsmedelsmarknadens funktion måste hittas genom samarbete mellan hela livsmedelskedjan.

SLC - 1676537890688 20230216 Ep 144948 A Fma Pst 004
EU-parlamentet kräver effektiv gödselstrategi

De europeiska jordbrukarna har det kämpigt med gödseln och läget är kritiskt. Nu måste kommissionen skärpa sig och utarbeta en långsiktig och effektiv gödselstrategi. De föreslagna åtgärderna är otillräckliga, inskärper EU-parlamentet i en resolution.

SLC - Vipumobil
Mobilapplikation tas i bruk för ansökan om åkerstöd

Livsmedelsverket har gett ut en mobilapplikation för kommunikationen mellan jordbrukare och myndigheter. Appen kallas Vipumobilen. Jordbrukarna kan ladda ner Vipumobilen i appbutikerna Google Play eller App Store.

SLC - Dsc4413
Lantbruksjournalisterna belönade Hanna Hamina

Hanna Hamina, verksamhetsledare för Finlands Fjäderfäförbund, har tilldelats lantbruksjournalisternas informationspris Tiedonjyvä. Valet motiveras med att Hanna Hamina är en sakkunnig och samarbetsvillig representant för fjäderfäsektorn.

SLC - Veganlebensmittel
Danmark förlorar fabrik för veganmjölk

Det israeliska företaget Remilk har oväntat slopat sina planer att bygga en dansk fabrik för framställning av icke-animalisk veganmjölk i en process helt utan mjölkkor. Fabriken skulle placeras i Kalundborg med byggstart i början av detta år.

SLC - Img 1717
ProAgria Lantbrukssällskapet tar över arbetet med livsmedelsprojektverksamheten i Österbotten

”Smakernas Österbotten – ett seminarium om gårdsbutiker och närmat” som hölls på Kyrö Distillery i Storkyro i måndags blev ett evenemang som vävde samman projekten ”Plattform för Matriket Österbotten” som i drygt tre år har drivits av Närpesregionens utvecklingsbolag Dynamo Närpes och det nya ”Österbotten på tallriken!” där ProAgria Lantbrukssällskapet har ansvaret.

SLC - Dsc 8166
Denise Ramstedt är ny rådgivare i miljö- och landskapsvård vid FHS

Sedan början av februari jobbar Denise Ramstedt som miljö- och landskapsvårdsrådgivare vid Finska Hushållningssällskapet, FHS. Till hennes uppgifter hör bland annat att ge hjälp och råd vid ansökningar om miljöavtal och uppgörande av planer för skötsel av jordbruksnaturens biologiska mångfald.

SLC - Img 2354
Samarbete lyfter fram lokala råvaror

Restaurangernas kockar behöver enkel och tydlig information om råvaror i säsong och för producenterna spelar förädlingsföretagen en viktig roll. Det var ett par saker som tydligt kom fram när ett tjugotal kockar och lika många producenter samt några representanter för förädlingsledet förra fredagen träffades till en informell träff på Pub Stallhagen i Finström för att ventilera utmaningar och möjligheter inom den åländska livsmedelskedjan.

SLC - Bordeaux Vignoble  David Remazeilles
Frankrikes vinodlare lider av överproduktion

Konsumtionen av vin har rasat i Frankrike, till vinodlarnas förtvivlan. Regeringen planerar nu att dra bort nio miljoner hektoliter vin från marknaden. Vinodlingar ska läggas i träda och överflödiga viner destilleras till desinfektionsmedel och parfym.