SLC - 97E4Ea34 35B5 4771 9F88 1600E7217Cfb
Livsmedelsexporten överstiger för första gången 2 miljarder

Enligt Tullens exportstatistik har vår livsmedelsexport ökat med omkring 20 procent under januari-oktober år 2022 jämfört med motsvarande period året innan. För första gången i historien växer Finlands livsmedelsexport till cirka 2,1 miljarder euro år 2022. Den ökande exporten ökar krisberedskapen inom livsmedelsbranschen, säger Esa Wrang från Business Finland i ett pressutskick.

SLC - Val Jan23 Nvk
Valpanel: Fungerande marknader och lagändringar utlovas för nästa regeringsprogram

Jordbrukets ödesfrågor låg på agendan då partirepresentanterna förra veckans onsdag samlades på Gamla studenthuset i Helsingfors för en valpanel ordnad av MTK och Maaseudun Tulevaisuus.

Mjölkpriset har gått upp medan produktionen minskat

I november låg producentpriset på mjölk på historiskt höga 56,38 cent per liter, vilket är 33 procent mera än året innan. Samtidigt föll mjölkproduktionen med tre procent i jämförelse med 2021. Detta framgår av naturresursinstitutet Lukes statistik.

SLC - Puutarha Timo Juntti Valmis4
SLC:s utlåtande: Det föreslagna elkostnadsstödet har en orealistisk utgångsnivå

SLC har gett ett utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets proposition med förslag till lag om temporära kostnadsstöd för jordbruket, trädgårdsnäringen och vattenbruket.

EU håller fast vid gröna given

EU-kommissionen är inte beredd att tumma på villkoren för sin gröna giv. Varken kriget i Ukraina eller den osäkra, globala matförsörjningen är argument nog att mjuka upp EU:s nuvarande hållbarhetsstrategi, som bygger på gröna värden.

SLC - Fosfor Dsc 0854
Ny fosforförordning träder i kraft

Regeringen har godkänt en förordning som reglerar användningen av fosfor inom jordbruket och trädgårdsodlingen samt vid anläggning av grönområden och miljöbyggande, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Greppa Dec 1
Greppa Marknaden på studieresa i Danmark och Sverige

Greppa Marknaden-studieresan som var tänkt att genomföras redan före coronapandemin kunde äntligen gå av stapeln den 1-3 november. Trettiofem intresserade deltog på en intensiv och informativ resa där resmålen varvades med trevlig samvaro och tankeutbyte. Största delen av deltagarna var aktiva jordbrukare.

SLC - Arets2
Årets praktikvärd tar väl hand om studerande

Att ha studerande på gården medför ett stort ansvar. Det säger Jussi Murto-Koivisto och Linda Pellfolk, vars företag JMK-Milkhouse nyligen utsågs till årets praktikvärd av YA och ÖSP. Och studeranden Viktor Nordin trivs med sina varierande arbetsuppgifter.

SLC - Ragmastare1
Fjolårets rågmästare kommer från Rågens Rike – Vörå

Med några års mellanrum ordnar föreningen Pro Ruis en tävling i rågodling. I den senaste tävlingen, som avgjordes i slutet av förra året, korades Vöråbon Ulf Härtull som rågmästare. Klart segern känns bra, säger han.

SLC - Farmers Dsc 1199
Producentorganisationer behövs för att få fart på spannmålsexporten

Farmers Grain Export 2.0 projektet hade inte de yttre omständigheterna på sin sida då projektet körde i gång våren 2020. Målet var att främja spannmålsexport som sköts genom odlardrivna aktörer och att utveckla nätverk mellan exportaktörer och odlare. Men den globala coronaepidemin satte käppar i hjulet genast då projektet var på väg att starta.

SLC - Precision1
Precisionsodlingen ökar – uppmuntras i det nya miljöersättningssystemet

Om tio år så håller säkert över hälften av gårdarna på med någon form av precisionsodling. Det gissar Anders Wiksten som är växtodlingsrådgivare på Nylands Svenska Lantbrukssällskap NSL.

JSM arrangerar en CAP-turné

Jord-och skogsbruksministeriet har startat en CAP-turné med information om den nya CAP-perioden, som trädde i kraft vid årsskiftet.