Examinerade från Yrkesakademin hösten 2022

Här publiceras endast namnen på de som gett tillstånd att publicera namn i massmedier.

Villkoren om ersättning för djurens välbefinnande har publicerats

De förbindelsevillkor som berättigar till ersättning för djurens välbefinnande har publicerats. Villkoren ändras i viss mån, meddelar Livsmedelsverket.

Villkoren för avtal om uppfödning av lantraser har publicerats

De förbindelsevillkor som berättigar till ersättning i fråga om avtal om uppfödning av lantraser har publicerats. Avtalstiden börjar 1.1.2023, meddelar Livsmedelsverket. Avtalet om uppfödning av lantraser är ett miljöavtal, och tiden för att ansöka om det uppskattas vara 13.2-2.3.2023.

Stödet för grundtorrläggning ändras

Stödet för grundtorrläggning ändras och blir en del av strukturstöden till jordbruket från och med 2023. Samtidigt upphävs lagen om stödjande av grundtorrläggning, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Cap23 1
Nya CAP-reformen börjar genomföras 2023

Det sker ändringar i stöden till landsbygden och jordbruket, när en ny period för EU:s gemensamma jordbrukspolitik inleds vid ingången av 2023. Utlysningarna av finansiering och stöd inleds gradvis, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Stödrättigheterna slopas vid årsskiftet

Systemet med stödrättigheter slopas vid utgången av år 2022. I och med det upphör stödrättigheterna att finnas till och ha ett värde, meddelar Livsmedelsverket.

Atria förvärvar aktiemajoriteten i Ab Korv-Görans Kebab Oy

Atria Finland förvärvar 51,0 procent av aktierna i Ab Korv-Görans Kebab Oy.

Dispensjakten på varg föreslås begränsas till högst 28 individer

Jord- och skogsbruksministeriet har lagt fram ett förslag till förordning om jakt på varg utanför renskötselområdet. Förordningen begränsar Finlands viltcentrals behörighet att bevilja dispens för att fälla vargar.

SLC - 9209372D D8C7 42B4 B567 C8220Ed54Dc7
Markus Hellström blir Snellmans nya koncerndirektör

Snellmans koncerndirektör Erkki Järvinen går i pension nästa vår och efterträds av Markus Hellström, 48.

SLC - Img 1425
Det nationella stödpaketet godkändes

På onsdag förmiddag undertecknade jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen, SLC:s förbundsordförande Mats Nylund och MTK:s ordförande Juha Marttila den nationella stöduppgörelsen för nästa år. SLC:s styrelse godkände förhandlingsresultatet på sitt möte i måndags.

SLC - 34061
Valio kammade hem pris i tävlingen om Finlands bästa ostar

De riksomfattande tävlingsutställningarna är ett utmärkt sätt att höja profilen på våra inhemska ostar. Även om ostarnas antal minskat från utställningen 2016, från 125 till 100 i år, så är årets resultat ändå mycket bra.

SLC - Img 1569
Självledarskap, attityd och förändring uppmärksammades på Må Bra-dagen i Vasa

Med hoppets kraft som tema lockade Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, uppemot hundra österbottniska lantbruksproducenter till Må Bra-dagen i Vasa senaste torsdag. Deltagarna bjöds på inspirerande föreläsningar, levande musik och en handfull dialektala sketcher med hög igenkänningsfaktor samt ett delikat julbord.