E655C16B 84A9 4399 8068 1423Bc210Ffc
Nederländernas avgående jordbruksminister Henk Staghouwer (t.v.) träffade bland annat sin finländska kollega Antti Kurvinen i EU-sammanhang. FOTO: EU
Jordbruk EU

Jordbrukets kvävebråk kostar
ministerpost i Nederländerna

Nederländernas jordbruksminister Henk Staghouwer har överraskande avgått från sin post. Enligt egen utsago är han inte längre rätt person att fatta knepiga beslut i de svåra turerna kring jordbrukets kväveutsläpp.

Henk Staghouwer är den första ministern som avgår från premiärminister Mark Ruttes fjärde regering. I egenskap av medlem i den kristliga unionen, den minsta av de fyra koalitionspartierna, kommer han att ersättas av en partikamrat i regeringen.

Posten som jordbruksminister kommer tillsvidare att skötas av Staghouwers föregångare, Carola Schouten, som har lång erfarenhet av jordbrukspolitik. Schouten är ställföreträdande regeringschef med ansvar för bland annat äldreomsorgen.

Tidpunkten för Henk Staghouwers avgång betecknas som överraskande, eftersom han förväntades presentera intressanta framtidsplaner för jordbruket inför de årliga budgetförhandlingarna i oktober.

I egenskap av jordbruksminister har Staghouwer emellertid dragit på sig växande kritik från parlamentet. Inom det egna ministeriet har hans planer för jordbruket och nedskärningarna av kväveutsläppen betecknats som misslyckade.

I början av sommaren presenterade Staghouwer en plan för jordbrukets framtid, som likaså väckte hård kritik. Jordbruksministern har anklagats för bristande framtidsvisioner och föga konkreta planer för landets hårt pressade producenter.

Enligt kommentatorer i pressen har Staghouwer sannolikt känt sig åsidosatt inom regeringen och till och med det egna ministeriet. Hans planer har enligt uppgift motarbetats av ministeriets tjänstemän, som inte har stött reformplanerna.

Olämplig som minister?

Nederländernas regering har ställt upp målet att sänka utsläppet från kväveföreningar med hälften. Premiärminister Mark Rutte meddelade på Twitter att han respekterar Staghouwers modiga beslut att avgå.

Men också andra tongångar har hörts. Parlamentsledamoten Caroline van der Plas från bonderörelsen BBB anser att Staghouwers avgång var oundviklig. Som jordbruksminister var han totalt olämplig.

Staghouwers avgång var inte heller oväntad hos bondeorganisationen LTO Nederland. Enligt LTO-ordföranden Sjaak van der Tak saknade jordbruksministern ett tillräckligt stöd i parlamentet, vilket försvagade chanserna att driva igenom beslut.

Enligt organisationen betraktar bönderna Staghowers avsked med respekt. LTO efterlyser snabbt en kompetent efterträdare för posten. Bondeorganisationen Agractie betecknar Staghouwer som en vänlig men inte särskilt beslutsam person.