Enligt en färsk prognos från Naturresursinstitutet kommer jordbrukets lönsamhet att ligga kvar på fjolårets nivå. År 2024 prognostiseras gårdarnas genomsnittliga företagarinkomst vara 21.000 euro.
– Den genomsnittliga lönsamhetskoefficienten stiger nätt och jämnt till 0,46, jämfört med förra årets prognos på 0,43, förutspår forskaren Jukka Tauriainen vid Naturresursinstitutet.
Det innebär att en lantbruksföretagens timlön kommer att vara cirka 7,8 euro och avkastningen på eget kapital 2,0 procent. Lönsamhetskoefficienten beräknas genom att dividera företagarinkomsten med summan av jordbrukarfamiljens lönekrav och räntekravet för eget kapital.
Den totala avkastningen på jordbruksproduktionens värde uppgår i år till ca 210.000 euro per företag. Av detta står stöden för 28 procent. När alla produktionskostnader dras av från den totala avkastningen visar företagarvinsten att jordbruksföretagen gör en förlust på ca 23.400 euro.
Priser och skördar ökar osäkerheten i prognosen
Jämfört med förra året, är producentpriserna för lägre denna skördesäsong än förra året. Skörden pågår fortfarande, men Lukes skördeuppskattning i augusti förutspår en 11 procent högre spannmålsskörd jämfört med förra året.
De genomsnittliga produktionskostnaderna för spannmål samt olje- och proteingrödor kommer att ligga kvar på fjolårets nivå. Under dessa antaganden, kommer lönsamhetskoefficienten ligga kvar på 0,11. Lönsamheten för andra växtodlingsgårdar förblir lika svag som förra året.
Baserat på prognosantaganden, ligger lönsamhetskoefficienten för mjölkproduktion något lägre än föregående år. Det sjunkande producentpriset på mjölk minskar företagarinkomsten och lönsamheten trots att kostnaderna har minskat.
Den genomsnittliga lönsamhetskoefficienten för övriga nötkreatursgårdar stiger från 0,8 till 0,9. Lönsamheten inom grisgårdar förväntas förbli i stort sett oförändrad.
Resultatet för fjäderfäuppfödningen förbättras i takt med att kostnaderna sjunker och avkastningen ligger kvar på samma nivå som föregående år.
Fjäderfäsektorn är mer osäker än de andra sektorerna på grund av den lilla urvalsstorleken och den låga vinstmarginalen. Även små prisförändringar har en betydande inverkan på resultatet.
Antaganden som ligger till grund för prognoserna
De ekonomiska prognoserna för 2024 baserar sig på boksluten för 217 lönsamhetsbokföringsföretag från år 2023 och 482 företag från år 2022.
I de företagsspecifika prognoserna för 2024 beaktas förändringar i insats- och producentpriser, samt regionala genomsnittliga avkastningsuppskattningar per gröda. I prognoserna antas att gårdarna kommer att förbli lika stora och producera samma produkter med samma insatsvaror som under tidigare år.
Prognosresultaten jämförs med de prognostiserade genomsnittliga resultaten för 2023, varav en tredjedel är faktiska räkenskaper och resten av prognoserna baserar sig på 2022 års uppgifter.
Vägda medelvärden har beräknats från de enskilda företagens resultat för att återspegla de genomsnittliga resultaten för cirka 31.000 av de största jordbruks- och trädgårdsföretagen.
Prognosresultaten finns tillgängliga på Lukes webbtjänst för jordbruk- och trädgårdsodling, Ekonomidoktorn.