20240222 152528
Jordbruksklimatologen håller hårt i hatten när storm nalkas. Mamma och pappa brukar berätta att jag redan som barn hade vanan att titta upp mot himlen, säger Serge Zaka.
Jordbruk EU

Jordbruksklimatologen
uppmanar Finland att satsa
mer på jordbruket

34-årige jordbruksklimatologen Serge Zaka, uppmanar finska politiker att satsa mer på lokalt lantbruk i nära framtid.
– Skandinavien kommer att få en viktigare matförsörjningsroll om några år på grund av klimatförändringarna. Det varmare klimatet innebär inte bara skada! Säger Zaka som jagar framtidens väder och oväder för både jordbrukare och politiker.

Serge Zaka är övertygad om att många nya ekonomiska möjligheter går att vinna inom den finska jordbrukssektorn de närmaste åren.

– Skandinavien och Baltikum kan bli viktiga matförsörjningsländer för oss i södra Europa, när klimatet blir så varmt att det inte längre går att odla exempelvis tomater och aprikoser här, säger Serge Zaka, känd fransk klimatolog med doktorsavhandling och en av enbart tiotalet vetenskapsmän specialiserade på jordbruk.

Han kallas ofta för en väderleks ”spågubbe” då han gör egna klimatberäkningar för lantbrukare och stat. Uppdragen utförs ute på fälten.

Zaka blir chockad när han ibland hör talas om politiker i norr som vill avveckla böndernas viktiga roll och önskar utlokalisera produktionen till syd.

– Fattar dom inte att vårt klimat håller på att ställas om? Temperaturerna ökar redan nu. Om inte Finland och andra nordliga länder utökar lantbruken, kan det komma att fattas mat i södra Europa om några decennier när hettan förstör grödor på åkrarna på våra breddgrader, säger Serge Zaka.

Zaka kom till Frankrike bara 2-år gammal med sina föräldrar från krigets Libanon. Som 9-åring väcktes intresset för meteorologi när han ritade egna väderkartor.

Exakt app

Det är redan känt att våren och hösten kommer att gnaga av den kalla vinterns årstid, som därmed kommer att bli kortare.

Zaka poängterar att jorden i Skandinavien kanske inte kommer att bli bördigare. Däremot kan avkastningen komma att öka med tiden.

– Särkilt sädeslag kan komma att spela en allt viktigare roll i norr. Korn är något bönderna bör utveckla i större skala, tycker han och ger exempel på annan växtlighet som kommer att passa som zucchini och aubergine.

– Även nötter och valnötter liksom kastanjer kan bli bra produkter att utveckla, säger Serge Zaka.

Han blir förvånad över att höra att kastanjer är en mycket svår frukt att köpa i Finland. I Mellan- och Sydeuropa säljs kanderade kastanjer på burk liksom kastanjkräm året om. Rostade kastanjer säljs på gatorna om hösten. Frukten äts till grillad kyckling eller som dessert med till exempel glass.

Jordbruksklimatologen är inbjuden gäst till en årlig jordbrukstävling i staden Troyes cirka 170 kilometer sydost om Paris. Han ska dela ut ett av priserna och hålla föredrag om sin verksamhet.

20240222 150528
Serge Zaka visar upp sin väderapp som styr hans dagliga liv.

Vi sticker ut med bilen några kilometer utanför centrum. Idén är att ta  bilder i naturmiljö. Regnet häller ned och det är stormvarning.

När stadsbebyggelsen ligger i ryggen, tar han fram mobilen och plockar fram en ytterst detaljerad väderleksapp.

– Om två minuter stoppar regnet, utropar han bestämt.

– Försök hitta en p-plats här på landsvägen. Snart kommer däremot  blåsten att tillta rejält. Så vi bör skynda på, säger han plötsligt.

Jag kör snabbt in på en ficka vid vägkanten och stoppar motorn. Nästan samma sekund som vi öppnar bilförarna och går ut, upphör regnet. 

– Du var mig en precis en, säger jag, vilket får honom att skratta.

Han håller upp appen.

– De här röda zonerna visar vart det häftiga regnet drar nu. De skarpa sträcken visar att om ungefär en timme blir det storm, säger han och pekar på björkar som håller på att slå ut längs med landsvägen. 

Det behövs alltså inga mätinstrument för att inse att våren är i antågande.

Besök Bretagne och Normandie

Längre bort växer äppelträd av olika sorter. De är än så länge kala. Träden får honom att tala om Pink Lady, en populär äppelsort som i dagsläget inte går att odla i Finland.

– Det beror på den långa tiden mellan blomning och skörd, säger han.

Om varumärket är Pink Lady är namnet egentligen Cripps Pink. Det är en av de äppelsorter som blommar allra tidigast på våren. Det sker ofta i slutet av mars eller början av april i varma klimat som i USA, där de kan skördas så sent som i slutet av oktober eller början av november.

Skalet är rött och närmast grönt. Köttet är vitt. Äpplet är relativt litet och har en lite syrlig, söt smak.

– Om några år kommer man säkert att få fram en sort av Pink Lady som kan passa hos er.

Serge Zakas cowboyhatt håller på att blåsa iväg på grund av den hårda blåsten. Han får tag med den i sista sekund. Den är inköpt under en stormjagarresa i Texas. Den gången var han tornados på spåren.

Själv organiserar han dock inga organiserade turer i ‘”storm chasing”. Istället skapar han konstnärliga foton tagna i olika väderlekstyper och som säljs via internet. 2021 vann han The Weather Photographer of the Year.

– Det är viktigt att resa och hämta intryck från när och fjärran för att komma på bra odlingsidéer, säger han.

Till finska lantbrukare föreslår han resor till de franska regionerna Bretagne och Normandie.

– De växter som trivs där idag, kan bli morgondagens växter hos er om bara något decennium. Så res dit för idéer och hämta tips!