Jordbruk

Jordbrukssektorn behöver
beredskapsövning och -handbok

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har i samarbete med NTM-centralen inlett planeringen av en myndighetsövning som gäller jordbrukssektorn. Beredskapsövningen för jordbruket i undantagsförhållanden har delvis samband med ett nytt delprojekt inom REGION2030, där målet är att utarbeta en beredskapshandbok på regional och lokal nivå för jordbruksförvaltningen, uppger Regionförvaltningsverket.

Forumet för gårdstillsyn och tillstånd i Västra och Inre Finlands region sammanträdde förra veckan för sista gången i år. Både regionförvaltningsverket och producentorganisationerna har fått samma budskap från produktionsgårdarna under hösten: situationen är utmanande på grund av prisökningen och den svaga tillgången på produktionsinsatser.

Den genomsnittliga ekonomiska situationen för gårdarna har gått i en allt sämre riktning. Vissa gödselmedel finns inte tillgängliga alls. Priserna på produktionsinsatser (t.ex. gödsel) är för höga i förhållande till producentpriserna.

Elpriset och bränslekostnaderna påverkar gårdarna direkt, men också indirekt. Höjningen av energipriserna höjer också priset på produktionsförnödenheter – till exempel plast, smörjmedel och foder.

En utmanande situation kan bland annat leda till att växt- och husdjursproduktionen på gårdarna minskar eller upphör. Producentorganisationerna anser det vara ytterst viktigt att samhället förstår primärproduktionens betydelse för försörjningsberedskapen och att lönsamheten måste tryggas.

I den senaste lägesrapporten om den regionala försörjningsberedskapen konstateras att det är ytterst viktigt att primärproduktionen tryggas för att matproduktionen till medborgarna ska kunna säkerställas också under undantagsförhållanden. Genom regionala och nationella åtgärder ska man säkerställa lantbruksföretagarnas antal, kompetens och ork.

Beredskapsövning och -handbok

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har i samarbete med NTM-centralen inlett planeringen av en myndighetsövning som gäller jordbrukssektorn. Övningen är planerad för nästa år.

Som bakgrundsscenario för övningen ”HUNGER 2023 – Jordbruket i undantagsförhållanden” har beredskapsövningen LSS22 hållits i höst. Då testades befolkningsskyddet i situationer med befolkningsförflyttningar.

– Vi övar vad en befolkningsförflyttning inom vårt område skulle innebära för lantbruket, jordbrukarna och primärproduktionen, säger Taru Ruutiainen, överinspektör för försörjningsberedskapen vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

Beredskapsövningen för jordbruket i undantagsförhållanden har delvis samband med ett nytt delprojekt inom REGION2030, där målet är att utarbeta en beredskapshandbok på regional och lokal nivå för jordbruksförvaltningen.

Då handboken utarbetas tas de nationella och regionala riskbedömningarna i beaktande. Handboken innehåller en gemensam mall för beredskapsplanen och en handlingsmodell för att trygga primärproduktionen vid allvarliga störningar och undantagsförhållanden. Projektet medför också eventuellt behov av att utveckla lagstiftningen.