Dsc07097
Den ”privatiserade” åländska lantbruksrådgivningen firades med alkoholfri jubileumsskål baserad på äppeljuice. Från vänster Ålands Miljö- och Hälsovårdsmyndighets myndighetschef Susanne Perander, hushållningssällskapets ordförande Carin Holmqvist och lantbrukssekreterare Kerstin Lundberg, som tidigare jobbat som hushållningssällskapets husdjursrådgivare.
Jordbruk

Jubilerande landsbygdscentrum
söker ny chef för rådgivningen

Förra fredagen firades 25-årsjubileum för Ålands Landsbygdscentrum, som bildades i samband med att Ålands Hushållningssällskap tog över landsbygdsrådgivningen från landskapsregeringen jordbruksbyrå. Samtidigt passade sällskapets ordförande Carin Holmqvist på att berätta att man samma dag annonserade efter en ny verkställande direktör.

Carin Holmqvist var som dåvarande rektor för Ålands lantmannaskola en nyckelperson när man i samband med Ålands och Finlands medlemskap i EU diskuterade hur man för framtiden skulle säkra en effektiv lantbruksrådgivning och fortbildning på Åland.

– Det stod tidigt klart att EU-medlemskapet skulle medföra mera byråkrati på bekostnad av tjänstemännens rådgivning. Dessutom var ju jordbruksbyråns anställda inte bara rådgivare utan också myndighetspersoner, påpekade Carin Holmqvist.

Förhandlingarna med Delegationen för Ålands lantmannagillen gick trögt, men när gillesdelegationen omvandlades till Ålands Hushållningssällskap lyckades man få den viktiga pusselbiten i hamn.

Nu finansieras rådgivningen både med egna medel och bidrag från landskapsregeringen och hushållningssällskapet är i dag med sina åtta anställda landsbygdscentrets största organisation med en mycket specialiserad rådgivning.

Gjort rösten hörd i lantbrukspoddar

– Det har varit en väldig utveckling. Äppelodlingen har vuxit otroligt mycket och är nu den viktigaste grödan på Åland.

Just nu söker man dock en ny verkställande direktör eftersom nuvarande chefen Magnus J Stark som är bosatt i Norrtälje slutar av personliga skäl.

– Det är synd för båda sidor att han måste sluta, men han har lovat att jobba kvar åtminstone till mitten av oktober, säger Carin Holmqvist till LF.

Magnus Stark som är bosatt i Norrtälje tillträdde vd-tjänsten i maj 2019. Han har varit en aktiv chef  som vid sidan av det administrativa jobbet bland annat gjort poddar om landsbygdsnäringarnas olika sektorer.

Dsc07106
”Högdjur” från landskapsregeringen på plats för att fira att lantbruksrådgivningen för 25 år sedan knoppades av från jordbruksbyråns tjänstemän. Från vänster Ålands Miljö- och Hälsovårdsmyndighets myndighetschef Susanne Perander, näringsministern Fredrik Karlström, kansliministern och vicelantrådet Harry Jansson och jordbruksbyråns chef Sölve Högman.

4H-gården lockar många turister

I dag är Ålands Landsbygdscentrum samlingsnamnet för 15 olika organisationer med landsbygdskoppling och med landsbygdsutvecklaren Lena Brenner som chef.

Till centrets grundpelare hör Ålands producentförbund samt Ålands Skogsvårdsförening, som nu i höst genomför de sista återplanteringarna efter den svåra Alfrida-stormen.

Under centrets paraply finns bland andra Landsbygdens Skattetjänst, föreningen Skördefestens Vänner samt Lokalkraft Leader Åland, som de senaste sju åren finansierat 126 projekt och nu drar upp sin nya strategi för åren 2023-2027.

Ålands 4H-distrikt med sin djurgård som är öppen för alla intresserade är den organisation som förmodligen lockar flest besökare till Jomala by.

– Överraskande många turister hittar också till oss fast vi inte alls marknadsfört oss inom den sektorn, så nu funderar vi på satsa mera på åländsk agroturism, berättade verksamhetsledaren Marina Ekqvist.