Vartannat år äger en riksomfattande kvalitetstävling för inhemsk ost rum, med Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys SJY/Finlands Ostberedareförening (FOF) som arrangör. I årets kvalitetstävling, med utställning i Börssalen i Helsingfors, deltog 18 ysterier med 112 ostar i 12 serier.
Bedömningen utfördes av ett expertråd, delat i fem grupper. Ostarna bedömdes på basen av utseende, textur (pipbildning), doft och smak enligt poängen 1-5 för respektive egenskap.
De slutliga poängen (maximalt 100) är vägda medeltal för respektive ostseries viktigaste egenskaper, där smaken är viktigast.
Ålands Special 50+ vann igen
Än en gång blev några av våra genom tiderna mest kända ostar Finlands bästa i sin serie. Vårt största finlandssvenska glädjeämne är att Ålands Centralandelslags, ÅCA:s, Ålands Special 50+, vann serien för grynpipig ost, där gräddostarna dominerade.
Ålands Special har, tack vare sina fina smakpoäng, många meriter från tidigare. Osten vann redan 1970 första pris vid Ost-70-utställningen och likaså 2006, vid ostens 150-årsjubileumsutställning. Övriga åländska ostar i samma serie, Stormskärs gräddost 45+, Kastelholm 50+, Prostinnan och Prostens 55+, klarade sig inte så bra den här gången.
Valio-ostar, som dominerar marknaden, segrade i åtta serier, medan Juustoportti vann kittostserien med Keisarin juusto och serien för rybsoljeprodukter med Julia 17. Keisari är en av Juustoporttis bästa ostar och har även vunnit ett par gånger tidigare.
Det var inte heller någon överraskning att Kolatun Juustolas Waldemar Getcheddar vann cheddarserien med högsta poäng, 95,50, i serierna för mognade ostar. Waldemar var den första finländska ost som erhållit 100 poäng av 100 möjliga 2006, senare har Herkkujuustolas rödmögelost PunaHeidi också uppnått samma poäng.
Fanns det då inga nya ostar med i tävlingen? Valios Hienoin Salaneuvos, som vann Edam/Gouda-serien, är ett gott exempel på en ny variant av goudaosten Salaneuvos. Valios Hienoin Keisarinna och Karelia, som finns på marknaden, är liknande nyheter med egen karaktär. I serien specialostar hittar man tre nyheter: Herkkujuustolas Savuhilma, Arctic Milks Rosepippuri gräddost och Juustoporttis Kantarellijuusto.
Smakfull och kryddad trend
Årets kvalitetstävling visade upp en diger bredd av inhemska ostar, även om ostantalet minskat i jämförelse med tidigare tävlingar. Liksom på vinsidan märks en trend med mera smakfulla, kryddade ostar.
Mögelostarna, som länge toppats av Valios Aura Gold, visar upp ett ökat antal ostar, tolv jämfört med åtta 2016. Årets ostmästares, Peter Dörigs, ysteri Herkkujuustola visar upp fem mögelostar, av vilka Tryffeli PunaHeidi och Metsuri är de nyaste.
Lång osttradition
Varför är då den finländska ostens kvalitet på så hög nivå? Ett svar är att kunskapen om osttillverkning ligger djupt förankrad i historien. Den kom till landet med schweiziska ostmästare, efter mitten av 1800-talet. Bland schweizarna fanns det flera goda läromästare, till exempel Friedrich Wiedmer, som min farfar Anders fick sin utbildning av.
Senare började också mejeriskolorna utbilda elever till ostmästare. Vid Svenska Mejeriskolan i Vasa började ostmästarutbildningen 1940.
En orsak till att bland annat Ålandsmejeriet har så bra ostkvalitet i dag är kunniga ostmästare. Ålands edamost och gräddosten Ålands Special utvecklades på 1950-talet av Johannes Strand, ”legendarisk ostmästare” och följdes senare upp av Johannes Snellman, som i dag är ÅCA:s VD.
I samband med tävlingsutställningen höll Ostberedareföreningen sitt årsmöte med kvällssupé, den senare på anrika restaurang Kapellet. Där utsågs Karl-Magnus Lindfors och Heikki Kykkänen, efter många år inom ostindustrin och FOF, till hedersmedlemmar i föreningen.
Sin första hedersmedlem utsåg föreningen redan 1920. Det var föreningens första ordförande Christian Oesch. Då Matti Haahti 2005 utsågs till hedersmedlem sade han i sitt tackbrev till FOF: ”Lienee selvä totuus: Kerran juustomies, aina juustomies”. Det torde vara en självklar sanning: ”En gång ostbroder, alltid ostbroder”, (författarens översättning).
Det dröjde dock inte länge förrän kvinnor även blev ostmästare. Ser man på vår ostmästarkår i ett historiskt perspektiv gäller FOF:s slagord, Kunskap-Kunnighet-Kvalitet, som finns inristade på FOF:s förtjänstmedalj, ännu idag.
TEXT: Bengt Wallén
FOTO: Husain Ali Mohammad