Fmge Val
Jan Slotte är verksamhetsledare vid Svf Österbotten. Kandidera i fullmäktigevalet kan vem som helst som är medlem i föreningen och förstås är det ju en fördel om man är intresserad av skogliga frågor. Fullmäktige ska representera medlemskåren i miniatyr, säger han. ARKIVFOTO
Tema

Kandidatnomineringen
till höstens fullmäktigeval i
Svf Österbotten och Södra
Skogsreviret pågår

I början av november är det fullmäktigeval i skogsvårdsföreningarna på fastlandet. Landsbygdens Folk slog en signal till Svf Österbotten och Södra Skogsreviret.

Jan Slotte är verksamhetsledare vid Svf Österbotten. Han berättar att man väljer 39 ledamöter och 10 suppleanter i höstens val.

– Vi brukar ha ett förhållandevis högt valdeltagande, det brukar ligga på ungefär 45 procent, säger han.

Kandidera kan vem som helst som är medlem och förstås är det ju en fördel om man är intresserad av skogliga frågor.

– Fullmäktige ska representera medlemskåren i miniatyr, säger Slotte.

Därför ser man gärna många olika slags skogsägare i fullmäktige, också olika slags åsikter. Slotte hoppas på en livlig kandidatnominering.

– Olika åsikter ger grund för en aktiv diskussion och hjälper till att utveckla verksamheten i vår skogsvårdsförening, säger han.

Svf Österbottens fullmäktige håller i regel två stadgeenliga möten per år. Avslutningsvis påminner Slotte om att det går att rösta traditionellt per post eller elektroniskt. Den elektroniska röstningen rekommenderas eftersom den är totalt sett säkrare.

På adressen svf.fi/sv/osterbotten/val hittar man mera information om fullmäktigevalet i Svf Österbotten och framför allt kandidatnomineringen.

Människor intresserade av att påverka söks

Magnus Wiksten är revirforstmästare vid Södra Skogsreviret. Skogsrevirets verksamhetsområde sträcker sig längs med sydkusten, från Pyttis i öster till Kimitoön i väster.

– Vårt fullmäktige har 30 ordinarie platser och vi hoppas förstås på att medlemmar som är intresserade av att påverka Skogsrevirets verksamhet och framtida utveckling ställer upp i valet, säger han.

Wiksten framhåller att man gärna ser att kvinnliga kandidater ställer upp i valet.

– Om det överlag är svårt att hitta kandidater till det här valet så är det ännu svårare att hitta kvinnliga kandidater. Det är i högre grad män som äger skog, säger Wiksten.

Södra Skogsreviret håller också två stadgeenliga fullmäktigemöten per år. Utöver det ordnar man ibland exkursioner för fullmäktige där de får bekanta sig med skogsbruksrelaterade ärenden. Mera information om höstens fullmäktigeval och kandidatnomineringen i Södra Skogsreviret på revir.org.

Kandidatnomineringen i de fastländska skogsvårdsföreningsvalen avslutas i början av oktober och själva valet, röstningstiden, är 6.11-27.11.