Dsc 1239
”Koll på kassaflödet” var rubriken för ekonomiska rådgivaren Per-Erik Järns föredrag på Bondebåten 2019. ProAgria ÖSL kan erbjuda jordbrukare värdefulla råd i kampen för större ekonomisk stabilitet.
Jordbruk SLC

Kassaflödet, klimatavtryck
och självhandledning i fokus
på Bondebåten

Deltagarna på Bondebåten 2019 fick ta del av ett brett utbud av föreläsningar. Ekonomihantering, klimatpåverkan och självhandledning är exempel på några ämnen som det lades fokus på under överfarten från Vasa till Umeå.

– Antalet jordbrukare som är bekymrade över sin ekonomi och därför önskar vägledning och rådgivning av ProAgria ÖSL har ökat under de senaste åren.

Det framhåller den ekonomiska rådgivaren Per-Erik Järn som höll ett föredrag med rubriken ”Koll på kassaflödet” på årets version av Bondebåten.

Hög skuldsättning, privat konsumtion, större katastrofer och sträng beskattning är några vanliga orsaker som kan sätta jordbrukares ekonomiska situation i allvarlig gungning.

– I ett sådant akut läge bör man sortera räkningar i viktighetsordning och göra upp en budget för betalning av skulder. Andra sätt att tackla problemet är till exempel att försöka sälja bort onödiga maskiner, säger Järn.

Ekonomisk planering

ProAgria ÖSL erbjuder jordbrukare hjälp med den ekonomiska planeringen på både medellång och lång sikt. Det kan handla om produktionsplanering, optimering av stöd, långtidsbudgeter, maskinkostnadsberäkningar, skatteplanering och så vidare.

På längre sikt är det relevant att se över den allmänna lönsamheten, avkorta lån, skatteplanera på rationellt sätt och även utnyttja skogstillgångar.

– Det är framför allt viktigt att känna till de egna produktionskostnaderna.

Om intäkterna når en tillräckligt hög nivå är det skäl att börja överväga bolagisering av verksamheten. Att betala lön till sina barn kan också vara en vettig form av skatteplanering.

– Investeringsbehov bör utredas, men man ska inte rusa blint i det avseendet. Det gäller att minnas att en felaktig investering i värsta fall kan ruinera gårdens ekonomi, säger Per-Erik Järn.

Dsc 1250
Martina Candolin från ProAgrias centralförbund informerade om det aktuella verktyget Biocode som kartlägger koldioxidavtryck från olika jordbruksverksamheter.

Beräkning av klimatpåverkan

Martina Candolin från ProAgrias centralförbund gav aktuell information om projektet Biocode som syftar till att lansera verktyg för beräkning av klimatpåverkan.

Vad gäller koldioxidutsläpp står matproduktionen för 25 procent varav 12 procent härstammar från jordbruket.

– Samtidigt kommer det att efterfrågas 60 procent mera livsmedel år 2050. Parallellt med detta kommer intresset för ekologiskt producerad mat och livsmedel som har framställts på ett hållbart sätt bara att fortsätta öka.

Projektet Biocode stöder cirkulärekonomin och är en digital lösning som baseras på primärdata och framtagande av nyckeltal.

– Jordbrukarna har på det här viset att påverka och ändra sin klimatpåverkan, säger Candolin.

Målet är att lansera en bredare version av Biocode-verktyget i vår, säger Martina Candolin.

– Det ska finnas pilotgrupper, men verktyget ska vara tillgängligt för alla jordbrukare som har rätt att få denna viktiga information. De exakta kostnaderna är inte klara men det är meningen att det inte ska vara alltför dyrt.

Till att börja med ges ett mätningsverktyg ämnat för de fyra vanligaste spannmålssorterna ut på marknaden.

– Senare i år ska ett verktyg för mjölkgårdar också vara tillgängligt och nästa år står köttproduktioner i tur. Vi har fått förfrågningar angående potatisodling och detta har tagits med i planeringen, säger Candolin.

Enligt kalkyler som Candolin presenterade skulle produktionen av en liter mjölk generera 0,915 kilo koldioxid. Det motsvarar cirka sex kilometers bilkörning.

45 procent av koldioxiden kommer från foderproduktionen, 34 procent från matomsättningen och 4,5 procent från energiförbrukningen.

Jordmånen, gödselanvändningen, kalkningen är exempel på relevanta faktorer i sammanhanget. Använder man sig av organisk jord eller mineraljord? Och är gödseln organisk eller inte?, säger Candolin.

Dsc 1255
Anna Häggblom anlade ett allmänpsykologiskt perspektiv i sitt föredrag om självledarskap.

Viktigt med självhandledning

Anna Häggblom från Aveo anlade ett allmänpsykologiskt perspektiv när hon höll sitt föredrag ”Att leda sig själv”.

Bland annat bad Häggblom åhörarna fundera över vad som är positivt i deras liv och hon frågade också hur de belönar sig själva. Det är psykologiskt viktigt att individer har personliga belöningssystem i sin vardag, betonar Häggblom.

– Det är viktigt att det finns positiva inslag i våra liv. Vi kan alla leva med en viss negativism. Men om det negativa tar överhanden alltför mycket kan vi bli destruktiva och i värsta fall självmordsbenägna, säger Häggblom.

Det är viktigt för jordbrukare och alla andra grupper att ta hand om sig själv på olika sätt. Inte minst sömnens och vilans betydelse är inte att underskatta.

– Det finns personer som säger att de klarar sig med 4-5 timmars sömn per dygn. Men för att hjärnan ska fungera väl räcker det inte. Vi blir helt enkelt dummare om vi inte vilar tillräckligt, säger Häggblom.