Gonzales
Enligt Karin Guendel Gonzalez går det europeiska jordbruket i riktning mot ett regenerativt jordbruk som producerar mer mat med mindre insatser. FOTO: Bayer
Jordbruk

Kemikoncern vill främja
regenerativt jordbruk

Den tyska Bayer-koncernen bedriver forskning och utvecklar nya växtskyddsmedel för ett regenerativt jordbruk. Därför är det viktigt att användarna inom praktiskt jordbruk parallellt anpassar sig till förändringarna.

Det framhåller Karin Guendel Gonzalez i egenskap av VD för Bayer CropScience Deutschland. Hon konstaterar att jordbruket står inför en radikal förändring. Näringen går över till ett regenerativt jordbruk som producerar mer mat med mindre insatser.

Regenerativt jordbruk innebär ett helhetsmässigt odlingssätt som förstärker ekosystemet. I praktiken främjar modellen en förbättring av jordhälsan, ökning av den biologiska mångfalden och kollagren i marken samt en välfungerande vattenhushållning.

Regenerativt jordbruk gör det möjligt att utnyttja en mångsidig samling av goda jordbruksmetoder. Metoderna anpassas sedan på bästa möjliga sätt till den rådande situationen.

Jordbruket ska fokusera mer på resultatet

Bayer-koncernens mål är att främja ett regenerativt jordbruk på mer än 160 miljoner hektar i hela världen fram till medlet av nästa decennium. Bayer definierar regenerativt jordbruk som ett resultatorienterat system med centrala målsättningar.

Systemet fokuserar på markhälsa, förstärkt motståndskraft med avseende på klimatet, en förbättrad biologisk mångfald, sparsam vattenförbrukning och en höjd avkastning. Jordbruket ska fokusera mer på resultatet än den teknik som används.

Detta perspektiv gäller också själva också företaget. Våra arbetsmodeller måste förändras. Kunderna ska inte längre betala för kvantiteten av ett bestämt medel mot svampsjukdomar. Snarare är det prestanda, avkastning och kvalitet som gäller.

Enligt Bayerchefen spelar jordbrukets digitalisering en avgörande roll. Guendel Gonzalez ser en viktig potential i en exakt och riktad användning av insatsvaror och bekämpningsmedel, inklusive en lättare byråkrati och mindre skrivjobb.

Europa ändrar alltför långsamt

I framtiden kommer data direkt från fältet och den CO2 som är bunden i marken blir lika viktiga som avkastningen. Därför förlitar sig Bayer på digitala plattformar och molnbaserade företagslösningar, så kallade AgPowered Services.

Guendel Gonzalez beklagar att denna digitala utveckling sker mycket snabbare i andra regioner ute i världen. Ekonomi, politik, vetenskap och samhälle måste göra mer för att Tyskland och Europa ska hålla jämn fart med andra producerande regioner.

God nättäckning är en viktig utgångspunkt i sammanhanget. Dessutom borde anonymiserad data göras tillgänglig för att näringen fullt ut kan utnyttja fördelarna med digitalt jordbruk.