Kiiila1
Förra veckan ordnades den andra delen av tre av en KIILA-rehabiliteringskurs vid Härmä Rehab och Spa där sex SLC-medlemmar deltog. Från vänster: Patrik Nedergård, Håkan Tylli, Fjalar Ingo, Ove Malm, Leif-Ole Romar och Robert Nysten.
Jordbruk SLC

KIILA-rehabiliteringen
ger dem ny inspiration

Ett tillfälle för fysisk och mental rehabilitering. Och givande diskussioner med likasinnade. Det är det bästa med att delta i en KIILA-kurs. Förra veckan ordnades del två på Härmä Rehab och Spa där sex SLC-medlemmar deltog.

– Vi jordbrukare är duktiga på att ta hand om maskiner, men väldigt sällan tänker vi på att ta hand om huvudpersonen på gården, det vill säga oss själva. Det är något jag fått insikt om när jag deltagit i Kiila-kursen, säger Leif-Ole Romar, spannmålsodlare från Jeppo.

Förra veckan deltog Romar tillsammans med fem andra SLC-medlemmar i en KIILA-rehabiliteringskurs som ordnas i samarbete med SLC och Härmä Rehab Spa. Kursen är indelade i tre delar.

– Det här är den andra delen av kursen och den första ordnades i höstas i oktober och den sista går av stapeln i november. Vi försöker ordna kursen under perioder när det inte är för bråda tider på gårdarna, säger Jessica Havulehto, sakkunnig inom rehabilitering och arbetshälsa vid Härmä Rehab och Spa.

Ger inspiration att fortsätta jobba

Under kurserna har deltagarna tillgång handledning av olika yrkesgrupper, bland annat fysioterapeut, psykolog, läkare, arbetslivskonsult, hälsovårdare och socionom. Korsholmaren Fjalar Ingo, en av deltagarna, beskriver hur en dag på KIILA-kursen kan se ut.

– Vi har alla individuella scheman och den här dagen inledde jag med personlig handledning med en fysioterapeut. Efter det bjöd SLC på information, sedan var det lunch och efter det hade jag gruppgymnastik och vattengymnastik, berättar Ingo.

Han tycker det är positivt att få inspiration att ta hand om sig bättre fysiskt. Men den mentala biten är också viktig.

– Det handlar inte om någon hård träning utan lära sig hur man kan göra för att orka jobba längre. Men den sociala samvaron är minst lika viktig för många oss jordbrukare som ofta arbetar på egen hand. Det är otroligt givande att få åka bort några dagar, träffa andra och utbyta tankar och idéer, säger Ingo.

Robert Nysten, som är spannmålsodlare i Ingå, håller med.

– De fysiska och mentala delarna av kursen kompletterar varandra. Det är en mycket bra helhet.

Är avståndet till Härmä ett hinder för att delta i kursen för dig?

– Nej, absolut inte. Det här är nu andra delen och jag ser redan fram emot den sista, svarar Nysten.

Kursen riktas till personer vars arbetsförmåga försvagas av sjukdom, och sjukdomen under de närmaste åren uppskattas medföra en väsentlig försämring av arbetsförmågan och förvärvsmöjligheterna. Alla som beviljas ett B-intyg av läkare kan ansöka om en plats och det är slutligen FPA som godkänner vem som får delta.

– Målet med KIILA att de som deltar också i fortsättningen ska kunna arbeta och att de hålls kvar i arbetslivet, förklarar Havulehto.

Till en ny KIILA-rehabiliteringskurs kan antas åtta deltagare. På den här kursen finns det sex deltagare.

– Det är synd att kursen inte är full och en orsak till det tror jag är att det krävs en mental omställning. Antagligen tänker en del att de inte har tid för en sådan här kurs men jag understryker vikten av att också ha fokus på sig själv och sitt eget mående, säger Ingo.

Några fick avslag

Enligt Havulehto får en del av ansökningarna också avslag av FPA.

– I vissa fall anser FPA att kursen inte kommer att hjälpa den sökande, vilket i klartext betyder det att man är i för dåligt skick och det är synd. Men kom ihåg att den som sökt men fått avslag kan ta kontakt med mig för att diskutera saken och se om det finns andra lämpliga kurser.

– Det gäller alltså att ansöka i god tid innan det har gått för långt både fysiskt och psykiskt, säger hon.

Alla som deltar nu är spannmålsodlare. Att så är fallet är synd, tycker deltagarna.

– Jag tror djurbönder skulle ha stor nytta av den här kursen, men samtidigt är det för många av dem en utmaning att lämna jobbet på gården. Men just djurbönder skulle ha mycket att hämta från en sådan här kurs tror jag, säger Ingo.

Enligt Havulehto kommer en ny kurs att ordnas i höst. Den kursen kommer att ordnas tillsammans med LPA i projektet ”Ta hand om bonden”.

– Då är upplägget detsamma och då hoppas jag att kursen blir full. Kursen är kostnadsfri för deltagaren och bekostas i helhet av FPA, säger hon.

KIILA-rehabiliteringskurs på svenska för lantbruksföretagare 2022-23

Ansökningstiden för LPA:s svenskspråkiga KIILA-rehabiliteringskurs har börjat. Rehabiliteringskursen innehåller en öppenvårdsdag och tre grupperioder vid Härmä Rehab & Spa samt två-fyra individuella kontakter och kursen pågår 2022-2023. Syftet med KIILA-rehabiliteringen, som pågår 1-1,5 år, är att förbättra arbetsförmågan så att man ska kunna stanna kvar i arbetslivet.
KIILA-rehabilitering lämpar sig om du har en sjukdom eller en skada som de senaste åren väsentligt har försämrats eller de närmaste åren kan försämra din arbetsförmåga och möjligheten till inkomstförvärvande, om du behöver hjälp av sakkunniga i yrkes- och arbetshälsorelaterade frågor och med din hälsa och livshantering eller om det finns ett konstaterat och upplevt behov av stöd för att orka fortsätta arbeta.
Tidpunkterna för den svenskspråkig KIILA-kursen (kursnummer 86335) är:
1. Grupperiod (inneh. öppenvårdsdygn): 17-20.10.2022
2. Grupperiod: 13-17.3.2023
3. Grupperiod: 16-20.10.2023
Ansök till kursen via LPA genom att först ta kontakt med din arbetshälsovård eller hvc. Fyll i ansökningsblankett KU 101 (och KU200 om du har en förman) samt införskaffa ett B-läkarintyg för rehabilitering. Egen ansökan med bilagor inlämnas till FPA, PB 10, 00056 FPA, eller elektroniskt via FPA:s e-tjänst. Rehabiliteringen bekostas i sin helhet av FPA och är kostnadsfri för deltagaren.
Mera information om kursen ger Jessica Havulehto, sakkunnig inom rehabilitering och arbetshälsa, tel. 050-5160360, jessica.havulehto@harmankuntoutus.fi, samt Susann Rabb, projektarbetare Ta hand om Bonden, tel. 050-3319056, susann.rabb@mela.fi. Läs mer på https://slc.fi/kiila.