20220930 090713
I grått höstväder ledde grönsksodlaren Christer Finne en informativ fältvandring på Långmossen, Solf, för ett 30-tal klasslärarstuderande från Åbo Akademi i Vasa.
Jordbruk SLC

Klasslärarstuderande besökte
Finnes grönsaksodling och
Maras mjölkgård

I slutet av september fick klasslärarstuderande från Åbo Akademi i Vasa bekanta sig med jordbruksvärlden på närhåll. I tre omgångar företogs exkursioner till grönsaksodlaren Christer Finne och den ekologiska jordbrukaren och mjölkproducenten Bjarne Mara.

Vädret under den sista septemberdagen var visserligen inte så riktigt inbjudande: svalt, mulet och småregnigt. Trots den småbistra inramningen kunde en grupp klasslärarstuderande från Åbo Akademi bland annat företa en informativ och lärorik fältvandring i vidsträckt åkermiljö i samband med ett gårdsbesök hos grönsaksodlaren Christer Finne i Solf.

I synfältet fanns en rad olika grödor. Allt från orangefärgade pumpor och sallat till morötter och olika kålsorter passerades under den uppfriskande utflykten.

Christer Finne lade ut texten om såväl sitt vardagliga odlingsarbete och den tillhörande maskinparken som de senaste utmaningarna i de egna fälten.

Finne berättade att kampen mot ogräset har varit hård i år och ute på fältet nämnde han bland annat att höstens morotsskörd inte verkar bli någon höjdare.

– Vad gäller gödseln var det ett lyckat drag att jag köpte större mängder redan ifjol. I år har jag endast gjort kompletterande inköp. Men hur det blir i fortsättningen är oklart. Kommer det ens att finnas tillräcklig tillgång till gödsel nästa år, funderade Finne.

20220930 092757
Det är roligt, intressant och lärorikt att göra gårdsbesök, löd Ida-Maria Patoranta-Blombergs och Miriam Otienos omdömen.

”Intressant och lärorikt med gårdsbesök”

ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas berättar att det är producentförbundet som har tagit initiativet till de höstliga gårdsbesöken som arrangeras för ÅA:s blivande lärare.

– Tanken är att studerandena helt enkelt ska lära sig mera om varifrån maten kommer och hur jordbruksarbetet genomförs i praktiken. Det är ett projekt som startade 2016. Under de två senaste åren har det varit uppehåll på grund av pandemin.

– I år medverkar 74 första och andra årets klasslärarstuderande i gårdsbesöken hos Christer Finne och Bjarne Mara. Deltagarna är uppdelade i tre grupper.

– Vi hade en liten gallup i bussen idag. 4 av de 30 studerandena kommer från jordbrukarhem. Ytterligare nio har far- eller morföräldrar som har bedrivit jordbruk. Sammanlagt har alltså drygt en tredjedel en mera direkt koppling till jordbruksvärlden, sade Grannas som också berättade att liknande gårdsbesök planeras för blivande barnträdgårdslärare under våren 2023.

ÅA-studerandena Ida-Helena Patoranta-Blomberg och Miriam Otieno sade att den agrara fredagsexkursionen gav mersmak.

– Det är samtidigt roligt att få lite omväxling till att sitta på föreläsningar i salmiljö. Jordbruk och spannmålsodling är bekant för mig via min man och hans familj. Idag har jag lärt mig mera om hur man odlar sallat och andra grönsaker, sade Patoranta-Blomberg som är bördig från Kristinestad.

– Det är intressant och lärorikt att vara här. Jag har själv inte direkt erfarenhet av jordbruksarbete. Familjen har en åker men den är utarrenderad, sade Otieno som är hemma från Närpes.

Patoranta-Blomberg och Otieno tycker också att det bör ligga på lärarnas ansvar att berätta för eleverna om hur jordbruket fungerar – inte minst för att det handlar om lokala verksamheter.

– Dessutom borde man gå in för att handla mera inhemska jordbruksprodukter. Men det är inte alltid som ekonomin tillåter detta, sade Patoranta-Blomberg.

20220930 103955
Ekobonden och mjölkproducenten Bjarne Mara varvade nutid med historia under den guidade rundturen på hans anläggning i Vikby.

Historiska tillbakablickar och nutid i ett paket

Fredagens gårdsbesök avslutades med ett besök hos den ekologiska jordbrukaren och mjölkproducenten Bjarne Mara i Vikby.

Mara guidade runt besökarna till fyra punkter som bland annat omfattade en grästäckt intilliggande åker och det fähuskomplex där han föder upp sina kor.

I sin informativa utläggning bakade Bjarne Mara friskt in olika aspekter. Han anlade bland annat ett historiskt perspektiv med avstamp från 1740-talet då hans förfäder först bosatte sig i området – en tidsperiod då invånarna fortfarande hade vassdungar och havsvatten in på knutarna.

Men förstås cirkulerade det också kring jordkvalitet, centrala näringsämnen och andra typiska diskussionsobjekt inom jordbruksvärlden. Mara svarade på en del frågor, bland annat med anknytning till den ekologiska produktionen och vilka regler och villkor som gäller inom den nischen.

Vilket är det bästa momentet under din arbetsvardag?

– Det är när jag äter gröt med en god sylt efter att ha gjort en morgonrunda till fähuset, svarade Bjarne Mara spontant.