277526675 378720087594198 3371939112180017252 N
Copa-ordföranden Christiane Lambert konstaterar att EU-jordbruket kämpar i en svår omgivning. Skärpta regler behövs inte. FOTO: COPA-COGECA
Jordbruk EU

Klimatförändringen och EU
belastar bönderna i Europa

De allvarliga konsekvenserna av klimatförändringen och nya lagförslag från EU gör livet svårt för Europas bönder. Producenterna kämpar med torka, stigande energikostnader, skärpta EU-regler och politiska kriser.

De europeiska böndernas takorganisationer Copa och Cogeca ser en brytpunkt inom jordbruksproduktionen. Ett växande antal producenter känner sig ställda mot väggen av ekonomiska skäl.

Enligt Copa-ordföranden Christiane Lambert finns det många orsaker som tillsammans gör livet svårt för bönderna. Kostnaderna för att upprätthålla den europeiska matproduktionen stiger kontinuerligt.

Naturgas, elektricitet, konstgödsel, transporter och utomstående arbetskraft blir dyrare. Detta har bromsat kassaflödet på gårdarna och ökat behovet av finansiering för att genomföra nödvändiga investeringar.

På många håll har kostnaderna för finansieringen fördubblats. Räntan på krediter stiger, fodret blir dyrare och olika djursjukdomar som fågelinfluensa och afrikansk svinpest föranleder omständiga försiktighetsåtgärder och extrakostnader.

Minskat växtskydd är ingen bra lösning

Enligt Lambert förmår EU inte längre garantera en förnuftig livsmedelsproduktion under nuvarande ramvillkor utan lämpliga stödåtgärder. Hon understryker att de europeiska jordbrukarna redan anstränger sig hårt för att bekämpa klimatkrisen.

En kontroversiell fråga är EU-kommissionens förslag att halvera användningen av växtskyddsmedel. Förslaget har förorsakat stort motstånd i flera medlemsländer. I synnerhet de östeuropeiska länderna ställer sig på tvären.

Copa-Cogeca lobbar för att stoppa förslaget eller åtminstone skjuta upp åtgärden på obestämd tid. Förslaget har ivrigt marknadsförts av EU:s klimatskyddskommissionär Frans Timmermans men gensvaret i medlemsländerna har varit tveksamt.

Från medlemsländernas sida argumenterar man att förslaget inte längre matchar den svåra marknadssituationen. Som en följd av Rysslands krig mot Ukraina råder brist på spannmål och ingenting tyder på att läget på kort sikt skulle stabiliseras på ett hållbart sätt.

Knappare skörd från EU-åkrarna

Timmermans gröna linje betecknas inte som acceptabel. Situationen på spannmålsfronten har allvarligt skärpts sedan kommissionen lanserade sitt förslag. I dag är det allt annat än lämpligt med en reform som skulle begränsa produktionen av spannmål.

Copa-Cogeca kräver att förslaget ska överges eller åtminstone läggas på hyllan. Organisationen argumenterar att ett växande antal producenter redan nu kan bli tvungna att reducera sina odlingar på grund av de stigande produktionskostnaderna.

Copa-Cogeca uppskattar årets spannmålsskörd i EU till 269 miljoner ton, vilket är en minskning med sju procent jämförelse med fjolåret. Arealen har inte väsentligt minskat sedan fjolåret men den starka hettan och torkan i Europa har reducerat utsikterna.

Enligt analytikerna råder en komplicerad situation på spannmålsmarknaden. Kostnaderna för jordbrukets insatsmedel är höga, priset på gödsel stiger och leveranserna försvåras. Detta torde också återspegla sig på följande odlingssäsong 2023.

Christiane Lambert hos Copa-Cogeca påpekar att en nedskärning av insatserna för bekämpningsmedel inte är realistisk. Enligt Lambert går det inte att möta konsumenternas efterfrågan på mat och samtidigt skära ned insatsen av bekämpningsmedel.