Kapua
Torkan till följd av klimatförändringen är ställvis svår för medlemmarna i Wakulima odlargrupp, där ett system för insamlande av regnvatten nu är under planering. FOTO: Jenny Öhman
SLC

Klimatkunnande till Tanzania –
kom med i FFD:s Kapua-kampanj

FFD och SLC letar efter frivilliga SLC-medlemmar som i april nästa år vill delta i FFD:s Kapua-resa till Njombe, Tanzania. Resan ordnas inom Kapua-konceptet, där deltagarna samlar in medel till förmån för småbrukare i Tanzania och sedan har möjlighet att själva besöka mottagarna under en resa.

Food and Forest Development Finland - FFD söker tillsammans med den finska välgörenhetsföreningen Kapua 20 personer från FFD:s medlemsorganisationer SLC, MTK, Pellervo och ProAgria, berättar Jenny Öhman som är kommunikationskoordinator vid FFD.

– Det här är en fantastisk chans att resa tillsammans med likasinnade, och tillsammans arbeta för ett gott ändamål, säger Öhman. Under resans gång får du chansen att besöka ett av FFD:s utvecklingsprojekt på den tanzanianska landsbygden, och tillsammans med småbrukarna där skörda och hjälpa färdigställa ett projekt inom insamling av regnvatten. Under ett par dagar får du bekanta dig med mottagarna av donationen i FFD:s klimatprojekt, och mycket mer – i reseplanen finns såväl safarin som ett besök på ön Zanzibar.

Till på köpet kommer hela teamet på cirka 20 personer från samma bransch, vilket bäddar för en stark gemenskap.

– Här kan man hitta vänner och kontakter för livet, och kan samtidigt samla pengar till välgörenhet. Målet för varje deltagare är 2.000-4.000 euro och för Gruppen 25.000 euro, men man ska inte avskräckas av summan. Det hela handlar inte om att få ihop en exakt summa per person, utan om att tillsammans få ihop den summa gruppen har som mål. Sätten att få sponsorer är många, och Kapua-organisatörerna har 20 års erfarenhet i att hjälpa till just med den här biten.

Varje deltagare får den information de behöver om målet för insamlingen från FFD och Kapua, och väljer sedan ett eller flera sätt att samla in bidrag på. Deltagarna står själva för sin resa, men resan ordnas i grupp.

Samarbetet med Kapua gav FFD möjligheten att satsa större än med enbart egna krafter, eftersom Kapua har lång erfarenhet av penninginsamling för välgörenhetsändamål.

– Vi har redan fått ihop en skara deltagare, så det gäller att inte fundera allt för länge om man är intresserad. Ansökan är öppen nu, och stänger vid midsommar. Vi räknar så klart med deltagare från alla våra medlemsorganisationer, inte minst från SLC!

Mer information finns på: www.ffd.fi/kapua. Har man frågor går det bra att kontakta Jenny Öhman på jenny.ohman@ffd.fi eller 050-5914819.