Trillingar4
Trillingkalvarna, två tjurar och en kviga, i Skutnabba mår bra och har vuxit ordentligt. Det säger Jakob Lönnqvist som tillsammans med sin mor och far driver EK Lacto.
Jordbruk

Ko fick trillingkalvar i Skutnabba

Det kom inte bara en eller två – utan tre. Att en mjölkko får trillingar är mycket ovanligt. Men det var precis vad som hände för mjölkproducenterna Eva, Jakob och Kaj Lönnqvist i Skutnabba för några veckor sedan.

– Kon var mycket stor och vi förväntade oss tvillingar och var beredda på två kalvar. Men när de två första var ute kontrollerade jag om det fanns något mer och då konstaterade jag att det är en tredje där, berättar Eva Lönnqvist, som tillsammans med sin man Kaj och sonen Jakob driver företaget EK Lacto i Skutnabba i Pedersöre.

Att en ko föder trillingar är mycket ovanligt. Många mjölkproducenter har aldrig varit med om det, men för de här mjölkproducenterna är det faktiskt andra gången.

– Förra gången det hände oss var för trettio år sedan, men då var det en kalv som inte överlevde mest på grund av att vi då hade båsladugård och märkte kalvningen först följande morgon. Men den här gången gick det smärtfritt då vi var med och hjälpte till, berättar Eva.

Att en ko föder trillingar är uppseendeväckande just för att det är så ovanligt. Men ur mjölkproducenternas perspektiv är det faktiskt en dålig sak så länge inte samtliga kalvar är kvigor.

– Den här gången blev det två tjurar och en kviga, vilket innebär att kvigan troligen är infertil. Detsamma gäller för tvillingar med 90-95 procents sannolikhet så det bästa för oss är om det föds en frisk kviga. Det är egentligen bara bekymmer och helt onödigt att en ko föder fler än en, förklarar Jakob.

Trillingar3
Att en ko får trillingkalvar är ovanligt, men inte något som eftersträvas eftersom kvigkalven blir infertil.

Mycket ovanlig händelse

Enligt statistik från ProAgria är endast 2,3 procent tvillingfödslar. Det berättar Pernilla Grön, avelsrådgivare på Faba, som inte hittat någon statistik om trillingfödslar.

– Under mina sju år som avelsrådgivare känner jag till fem stycken trillingfödslar på mjölkkor i Österbotten. Och det är bra att det är ovanligt för det är inget som gynnar mjölkproducenterna, säger hon.

Följderna av flerfosterfödslar är just att risken är stor att kalvarna är av olika kön, vilket då bidrar till en steril kviga, även kallat Freemartin. En sådan födsel är dessutom mera påfrestande för kon och det är vanligt med komplikationer.

– Det är vanligt att tvillingar och trillingar blir svagare som individer, konstaterar Grön.

Familjen Lönnqvist berättar att trillingkalvarna i Skutnabba mår bra och har vuxit förvånansvärt bra.

– De här kalvarna har varit riktigt duktiga och äter mycket och vuxit till sig förvånansvärt bra, berättar Kaj.

De två tjurkalvarna och kvigan är redan anmälda till kalvförmedling och hamnar antingen på en mellanupp- eller slutuppfödning och föds därmed upp som kött.

– För två år sedan fick vi faktiskt två gånger tvillingar där båda var kvigor med bra avelsvärde. Så det hade varit full pott att få tre kvigor, men det måste vara ytterst sällan det sker, säger Eva.